A doni hősökre emlékeztek Nagymágocson

2022.01.16. 17:33

A haza és a család szeretete, a hit, a hűség és a bajtársiasság vitte előre a katonákat

A temetőben lévő II. világháborús emlékműnél tisztelegtek a nagymágocsiak a Don-kanyarban elesett hősök emléke előtt. Andrási Elemér katolikus plébános hangsúlyozta, a tábori lapokból kirajzolódik, milyen fontos volt a doni hősök számára a haza és a család szeretete, a hit, a hűség, a bajtársiasság és a hősies férfiasság. Mindezek ugyan nem mentették meg az életüket, de erőt adtak ahhoz, hogy emberként küzdjenek és ha kell, hősként haljanak meg.

Munkatársunktól

Nagymágocson is szinte minden családot érintett a II. világháború, az elesettek nevét emlékművön örökítették meg. Fotó: Kovács Erika

– 79 évvel ezelőtt, 1943-ban történt Magyarország egyik legnagyobb tragédiája. 250 ezer honfitársunk, édesapák, férjek, fiúk, nagyapák mentek egy olyan háborúba, ami nem a magyarságról szólt. Ezt a háborút akár el is kerülhettük volna – mondta emlékező beszédében Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere. 

Szinte minden családot érintett

Kiemelte, Nagymágocson szinte nincs is olyan család, amelyet ne érintene a Don-kanyarban történt tragédia, amelyre mindig emlékezni kell. Hangsúlyozta, többet nem kerülhet ilyen helyzetbe a magyar nemzet.

– Nem szolgálhatunk ki olyan idegen érdekeket, amelyek a magyarságot alárendelt pozícióba hajtják – mondta.

 

Emberként küzdöttek, hősként haltak

Andrási Elemér plébános beszédében arra tért ki, hogy vajon mi lehetett a doni katonák lelkében. Milyen eszmék hevítették a szívüket, milyen gondolatok adtak nekik erőt nap mint nap a reménytelenségben, a kilátástalanságban. – A tábori posta hazahozta az érzelmeiket, gondolataikat. Ezekből kirajzolódik, milyen fontos volt számukra a haza és a család szeretete, a nemzeti iránti kötelesség, a hit, a hűség, a bajtársiasság, a hősies férfiasság. Mindezek nem mentették meg az életüket, viszont erőt adtak, hogy emberként küzdjenek és ha kell, hősként haljanak meg – fogalmazott, majd hozzátette, ma sokan kétségbe vonják ezeket az eszméket és megpróbálják idejétmúltnak beállítani. Aki hallgat rájuk, a perc emberévé válik, a történelem játékszerévé, olyan emberré, akit nehéz becsülni. – Most a múltra figyelünk, de közben a jövőt is szeretnénk építeni – közölte. 

Ne váljon a szív csatatérré

Andrási Elemér VI. Pál pápát idézte, aki azt mondta, a béke az igazságosságon, az igazságon és a szereteten épül fel. – Ezt továbbgondolva XXIII. János pápa így fogalmazott, a béke, a közjó minden igaz ember feladata. Azt látjuk, hogy a múlt évszázad két világégése után most a terrorizmustól való félelem gyötri az embereket Európában. Mintha nem akarna nyugodni az erőszak. Ferenc pápa tavaly a béke világnapjára írt üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a békét szolgáló cselekvés stílusa az erőszakmentesség. Most az elesettekért imádkozunk és egyben az erőszakmentességet is képviseljük. Minden háborúság kezdete az ember szíve, ahol ütközik az erény és az erőszak, s innen származik minden gonosz gondolat és cselekvés is. Belső megtérés szükséges ahhoz, hogy a szív ne váljon csatatérré – fogalmazott a plébános. Kiemelte, a Don mellett elesett hős katonák mellett az özvegyekre, árvákra is emlékezni kell, akiknek megnehezítette az életét a család férfi tagjainak elvesztése. 

– Meg kell tanulnunk azt a helytállást, hazaszeretetet, a család szentségének őrzését, amelyre e hős katonák mutattak nekünk példát – hangsúlyozta Andrási Elemér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában