Szegedi hírek

2022.01.24. 19:10

A Kovalenko Medállal jutalmazzák Karikó Katalint és kutatótársát

Karikó Katalin és Drew Weissman közösen kapja meg a 2022. évi Jessie Stevenson Kovalenko Medált - írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

delmagyar.hu

Fotó : Markovics Gábor /Ripost

Fotó : Markovics Gábor /Ripost

Az amerikai National Academy of Sciences (NAS) így ismeri el, hogy a két tudós forradalmi fejlesztése hatékonnyá tette az mRNS szállítását a vakcinák és az immunterápiák számára. Karikó és Weissman 2022. május 1-jén veszi át a Kovalenko-érmet.

A NAS 2022. január 24-én közzétett sajtóközleménye szerint Karikó Katalin és Drew Weissman kimutatta, hogy „a módosított mRNS in vivo állatokban gyulladásmentes és működőképes volt. Ez megnyitotta az utat arra, hogy az új mRNS-technológiát terápiás kezelésekre használják. Kutatásaik során, állatkísérleteikkel bebizonyították, hogy a nukleozid-módosított mRNS számos kórokozó – többek között az influenzavírus, a HIV, a SARS-CoV-2 és a malária – elleni vakcinázásra is használható. A módszer „a fertőzések megelőzésében, különböző akut és krónikus betegségek kezelésében és a génszerkesztésben” is alkalmazható – összegezte a két tudós eredményeit a NAS.

A Jessie Stevenson Kovalenko Medal kitüntetettjeként Karikó Katalin egy aranyozott bronzérmet kap, illetve osztozik a UPenn munkatársaként ottani kutatótársával, Drew Weissmannal a 25.000 dolláros (közel 8 millió forint) díjon, továbbá a két tudós a közös munka folytatására 50.000 dollár támogatásban részesül.

A NAS Kovalenko Medal kitüntetését 2022. május 1-jén, az Akadémia éves ülésének díjátadó ünnepségén veszik át. 

A NAS 16 féle díja közül azzal is kitűnik a kétévente adományozott Jessie Stevenson Kovalenko Medal, hogy a kitüntetést eddig elnyert tudósok között Karikó Katalin az első magyar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában