Helyi közélet

2022.01.22. 12:00

Apátfalván vendégeskedett a megye

A megyei önkormányzatnak van egy egész napos rendezvénye, amit megszervez minden olyan településen, ahol azt kérik.

Szabó Imre

Forrás: Szabó Imre

A program a zenére és a táncra épül, de tartoznak hozzá különféle bemutatók, játékok, sőt a helyi kézműveseknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak. Célja a csongrád-csanádi identitás erősítése – ezért aztán főként diákokat hívnak meg, de persze bárki megnézheti. 

Pénteken Apátfalván rendeztek egy ilyet a faluházban. 

– Szerintem a megyei önazonossághoz hozzátartozik az is, hogy a helyben alkotó művészek, kismesterek mivel gyarapítják egy-egy település értékeit – mondta Bíró Antal helyi asztalosmester, aki 50 éve dolgozik a szakmában. Elsősorban esztergált fa használati és dísztárgyakat hozott el, másfél éve, hobbiként foglalkozik ezzel.

Forrás: Szabó Imre

Kormányos Sándor, a megyei közgyűlés agrártanácsosa azt mondta, a múlt és a gyökerek ápolása a fő cél a programsorozattal. Megemlítette, hogy mindegyik rendezvényen vannak sportversenyek, meghívják a Vöröskeresztet, illetve többek között az ópusztaszeri nemzeti park bőrműveseit. 

– Mindig van fafaragó is, aki nem csak munkáit mutatja meg, de vésőt, kalapácsot ad az érdeklődők kezébe is – fogalmazott.

A szervező megyei közgyűlés tervei szerint összesen 20 települést jár be ez az utazó program; eddig 14-et rendeztek meg, az utolsó szeptemberben lesz, azt követően könyvek, kiadványok formájában folytatják majd a csongrád-csanádi identitást erősítő munkát. A következő rendezvény 28-án, azaz jövő pénteken lesz Csanyteleken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában