Szeged

2022.01.20. 16:28

Egy szegedi kutatás a rák korai felismerését célozta

A daganatok korai diagnosztikájának fejlesztése, ezáltal a betegek gyógyulási esélyeinek növelése, továbbá a rákos megbetegedésekhez kötődő kezelési költségek csökkentése – ezt tűzte ki célul az a konzorcium, amelynek tagja volt a Szegedi Tudományegyetem is.

Kiss Anna

Négy éven keresztül dolgozott együtt az Enterprise Communications Magyarország Kft. vezetésével az SZTE, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Delta Bio 2000 Kft. és a Hiperon Genetics Kft., a közös munka által egy olyan prototípus jött létre, amely a későbbiekben megkönnyíti a rosszindulatú daganatos betegségek diagnózisát.

A 1,493 milliárd forint uniós támogatással megvalósított projekt zárórendezvényét csütörtökön tartották meg ez egyetemen, amelyen Pankotai Tibor, a projekt szakmai vezetője arról beszélt, hogy egyre több a tumoros betegség, melyek jelentős része halálhoz vezet, emiatt a halálozási arány is emelkedik. Kiemelte, európai szinten a 100 ezerre vetített elhalálozások száma hazánkban a legmagasabb.

Közölte, az új generációs technológiák megjelenésével olyan lehetőségek nyíltak meg, amelyekkel molekuláris szinten tudják megvizsgálni a szöveteket, valamint a testfolyadékokat, így nyomon tudják követni a tumorkezelést és annak hatékonyságát. A projekt során fejlesztették a DNS és RNS alapú diagnosztikát, tumorbankot is létrehoztak, míg a minimális invazív eljárás bevezetésével a rosszindulatú elváltozások korai stádiumban történő azonosításához járultak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában