Tabuk nélkül

2022.01.19. 18:52

Életet menthet a rendszeres szűrővizsgálat

Tabuk nélkül címmel szervezett pódiumbeszélgetést a Somogyi-könyvtár közössége nők számára a méhnyakrák témájában, amely még mindig a második leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban a 45 év alatti nők körében. Holott védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető.

K. K.

Méhnyakrák megelõzési hét keretében Tabuk nélkül címmel tartottak előadást a Somogyi könyvtárban. Képen: Schwimmer-Tóth Tímea Mályvavirág Alapítvány szegedi vezetője, Katona Renáta szülész-nőgyógyász, Sinka Márta könyvtáros. Fotó: Frank Yvette

Katona Renáta szülész-nőgyógyász szakorvos, az Aranyanyu-díj 2015-ös díjazottja, a Felelősen Magadért Egyesület elkötelezett tagja és Schwimmer-Tóth Tímea, a Szegedi Mályvavirág Pont vezetője volt a Somogyi-könyvtár szerda délutáni vendége. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében Tabuk nélkül címmel beszélgettek a méhnyakrák megelőzési lehetőségeiről, valamint a betegséghez fűződő tévhitekről. 

Katona Renáta mindenekelőtt a prevenció fontosságát hangsúlyozta. – Sok más daganattípussal ellentétben ez a betegség tényleg megelőzhető. Az okát tudjuk, 98 százalékban a humán papillómavírus magas kockázatú törzseinek van benne szerepe. A prevenció egyik ága a védőoltás felvétele, a másik pedig a rendszeres szűrővizsgálat – emelte ki, majd hozzátette, az erős immunrendszer is nagy segítséget jelent a HPV-vírus ellen, ugyanis a nők mintegy 80 százaléka találkozik élete során ezzel a kórokozóval. Többségük immunrendszere legyőzi, az immunvédekezést gyengítő tényező azonban például az erős dohányzás vagy a nem megfelelő étrend. 

Katona Renáta arra biztatott minden nőt, hogy a járványhelyzetben is menjenek el szűrővizsgálatra. Az időben felismert fertőzés ugyanis életet menthet. Fotó: Frank Yvette

A szakorvos a méhnyakrák kapcsán keringő hiedelmekről is beszélt. Elmondta, tévhit, hogy a HPV fertőzés csak a partnerüket gyakran váltogató nők betegsége, továbbá az is, hogy a megfertőződés egyenes következménye a gyermektelenség. Jól gyógyítható betegség, más daganatos betegségekkel szemben gyakori a teljes gyógyulás. Az alaptalan hiedelmek között említette továbbá, hogy a nőgyógyászati daganatos betegségek főképp az időseket érintik, a HPV fertőzöttek többsége ugyanis 30 és 40 év közötti, a daganatmegelőző állapotok pedig már huszonéves korban megjelennek. 

Schwimmer-Tóth Tímea, aki maga is érintett volt a betegségben, kiemelte, hogy ennek ellenére a méhnyakrák még mindig a második leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban a 45 év alatti nők körében. Évente négyszáz nő hal bele. Ennek egyik oka, hogy még napjainkban is tabutémának számít. A Mályvavirág Alapítvány aktivistái 2013 óta igyekeznek országszerte felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Emellett szakemberekkel közösen készített kiadványokkal, közösségi támogatással és rehabilitációs programokkal segítik a betegségben érintetteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában