Helyi közélet

2022.01.27. 19:03

Görgeire emlékeztek Vásárhelyen

Görgei Artúr, az 1849/49-es szabadságharc fővezére, hadügyminiszter születésének 204. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Hódmezővásárhely béketelepi városrészében, a Görgei utca sarkán elhelyezett emléktáblánál.

Fotó: Kovács Erika

A megemlékezést Pintér István történész, ezredes tartotta. 

Görgei 1818. január 30-án született, 1916-ban, 98 éves korában halt meg.

 

- Görgei Artúr 30-31 évesen lett tábornok úgy, hogy korábban főhadnagy volt. Gyakorlati tapasztalatot egyenesen a harcmezőn szerzett és ezt a szabadságharc javára kamatoztatta – mondta Pintér István, aki vázolta a téli, tavaszi és nyári hadjárat legfontosabb történéseit. Megemlítette Buda felszabadítását, amire 1849. május 4-21. között, 17 napos ostrom után került sor.

 

 

- Görgei csillaga ekkor állt a legmagasabban. Előtte, az 1849. május 2-án megalakult Szemere kormányban már hadügyminiszterré is kinevezték – említette meg Pintér István, aki beszélt arról is, hogy Kossuth és Görgei nem mindenben értették meg egymást, Kossuth Lajos politikai, Görgei Artúr pedig katonai szempontból közelítette meg a történéseket, ami a nézeteik gyakori ütközéséhez vezetett.

Képaláírás: Pintér István történész, ezredes emlékezett meg az 1818. január 30-án született Görgei Artúrról. Fotó: Kovács Erika

Görgei 1849. július 2-án, Komárom mellett, az ácsi csatában, egy huszárroham során életveszélyesen megsérült, de nem hagyta cserben a katonáit, erőltetett menettel augusztus 9-10-én érkeztek meg seregével Aradra. 

 

 

- Augusztus 9-én Temesvárnál Dembinsky altábornagy serege katasztrofális vereséget szenvedett. Kossuth és Görgei augusztus 10-én találkoztak, várták a temesvári eredményt. Görgei itt közölte, ha Dembinszkyék győznek, támadást indít, ha vereséget szenvednek, akkor leteszi a fegyvert. Ezért valótlanság azt állítani, hogy Kossuth nem tudott Görgei terveiről. Mint az ismeretes, augusztus 11-én a kormány lemondott, és diktátorrá nevezték ki Görgeit, ami katonai és polgári tejhatalmat jelentett. Görgei világosnál 1849. augusztus 13-án tette le a fegyvert. Mai szavakkal úgy is fogalmazhatnánk, hogy valakinek el kellett vinni a balhét. Ez volt Görgei, akit ezután sokan árulónak neveztek – említette meg a történész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában