Szegedi hírek

2022.01.23. 15:21

Tapintható univerzum és kulturális piac az Agórában - Fotók

Tapintható naprendszer és nyüzsgő kulturális kavalkád fogadta azokat, akik ellátogattak szombaton az Agórába. A csillagászati kiállítást látássérültek is élvezhették, de a legeslegjobban a gyerekek örültek a kézbe vehető égitesteknek.

Farkas Judit

Fotó: Karnok Csaba

Már késő délelőtt sok embert találtunk a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, pedig akkor még el sem kezdődött a Városi Kulturális Piac - amit, mint Orbán Héditől, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, már ötödik alkalommal rendeztek meg a Magyar Kultúra napján. 11 órakor nyitott a Bakonyi Csillagászati Egyesület eTapintható univerzum című kiállítása, amin 90 kézbe vehető, domborított, egyedileg festett modellen keresztül ismerkedhettek az érdeklődők naprendszerünk égitestjeivel. 

 

Az egyes makettekhez részletes audio-leírás is tartozott, így az interaktív tárlat a látássérült és a látó embereknek egyaránt élvezetes volt.  

Ivanics-Rieger Klaudia, az egyesület egyik alapítója - "civilben" földrajztanár - lapunknak elmesélte: a maketteket 3D technológiával nyomtatták. Tavaly nyáron kezdték el járni az országot a tárlattal, láttuk, a gyerekek különösen jól érezték magukat az égitestek között. A szegedi kiállítás, amin a Csongrád Megyei Vakok és Gyengénlátók egyesületének csoportjait is kalauzolták, már a hatodik volt. 

A Tapintható univerzumot látássérültek és látók egyaránt megismerhették - a gyerekek különösen nagy örömmel vették kézbe a 3D-s technológiával nyomtatott égitesteket. Fotó: Karnok Csaba

Az érdeklődőket a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársai is segítették, és bemutatkozott a Magyar Asztronautikai Társaság is. Standjuk előtt mindig mozgott furcsán egy-egy gyerek VR-szemüvegben: mint kiderült, az ISS űrállomás belsejével ismerkedtek.

Még tartott a kiállítás, amikor elkezdődött a Városi Kulturális Piac. A szegedi kulturális élet intézményei több mint 20 standon mutatkoztak be az érdeklődőknek, ismeretterjesztő anyagokon, játékos feladatokon keresztül. Szeged művelődési házai mellett jelen volt többek között az egyetemi Füvészkert és a Szegedi Vadaspark - hoztak madárpókot, lehetett kígyót simogatni -, a Szegedi Nemzeti Színház, a Filharmónia, a Somogyi-könyvtár, a Kövér Béla Bábszínház. 

 

A színpadon 18 óráig folyamatosan léptek fel a különböző helyi énekstúdiók, hagyományőrzők, táncegyüttesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában