Szegedi hírek

2022.01.10. 13:33

Megkezdődtek a szakmai tanulmányi versenyek a kamarában

Szigorú járványügyi intézkedések mellett megkezdődtek Szegeden az országos szakmai tanulmányi versenyek megyei elődöntői. Az eredményesen szereplő fiatalok akár mentességet is kaphatnak a komplex szakmai vizsga írásbeli része alól.

Kovács András

Forrás: Karnok Csaba

A Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőin 35 szakmában 404 tanuló versenyez csaknem három héten keresztül a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Szegeden, a kamara Párizsi körúti székházban.

A két Csongrád-Csanád megyei szakképzési centrum, a hódmezővásárhelyi és a szegedi valamennyi tagintézményéből érkeznek fiatalok. Rajtuk kívül a Szegedi Szent Benedek School of Business Technikumból, valamint a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium szegedi tagintézményéből vesznek részt a versenyen a diákok. Ők az elődöntőkben elméleti feladatokat teljesítenek, míg a gyakorlati tudásukról a legjobbak a későbbi középdöntőkben adnak számot.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett, hatályos egészségügyi és járványügyi szabályok betartása mellett szervezik a versenyt. A területi írásbeli elődöntők beosztásakor és az ülésrend kialakításakor a megyei kamara kiemelt figyelmet fordít(ott) a versenyzők közötti fertőzés kockázatának minimalizálására. Ezért a teremben a vizsgázók számának maximum 10 főre korlátozásával, valamint a minimum 1,5 méteres távolság biztosításával rendezték a vetélkedő első fordulóját. Egy csoport, ahogy tavaly, most is az Agórában volt „albérletben". 

– Ma az asztalosok, a faipari, a gépgyártási, automatikai és mechatronikai technikus tanulók kezdték az írásbelit, ők a csongrádi Sághyból, a szegedi Dériből, a Móravárosiból és a József Attilából érkeztek – mondta Beregszászi Ferenc. A kamara szakképzési tanácsadója hozzátette, az eredményesen szereplő fiatalok akár mentességet is kaphatnak a komplex szakmai vizsga írásbeli része alól, amennyiben elérik a 60 százalékot.

Forrás: Karnok Csaba

A verseny előtt sikerült szót váltani három Csongrádról érkező versenyzővel, Hegedűs Levente, Palásti Dávid Patrik és Szabó Hunor most 13. évfolyamos a Sághyban. Enyhe izgalommal készült a verseny írásbeli részére három szegedi fiatal is, Ancsa Molnár Gábor, Csák Marcell és Bezdán Mihály a szegedi Dériben ötödéves, ők gépgyártás technikusok lesznek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt két országos verseny döntőjét hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendezik meg majd Budapesten, a HungExpo területén. A kiemelkedő eredményt elérő tanulókat a kamara meghívja a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogatóira. Ezek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatalok, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

Sajnos a legutóbbi két év döntőjét már nem tudták megtartani a járvány miatt, a gyakorlati versenyeket meghiúsította a pandémia. A 2019-es volt az utolsó esztendő, amikor rendben kifutott a verseny. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában