Csongrád

2022.01.11. 11:32

Őszre megújul az Öregszőlők útja

Állami támogatással hozzák rendbe a Tisza melletti töltésen futó utat. A több mint 235 millió forintos beruházás keretében kiszélesítik és megerősítik az útfelületet, a munkák során a meglévő útra egy új, egységes aszfaltterítés kerül. A fejlesztés a tervek szerint még idén elindul, és várhatóan őszre be is fejeződik.

Majzik Attila

Sajtótájékoztató az Öregszõlõk útjáról + az út. Gyovai Gáspár alpolg., Bedõ Tamás pm., Farkas Sándor ogyképviselõ. Fotó: Majzik Attila

– Nagy örömömre szolgál, hogy a térségben sok külterületi út­­hálózat-fejlesztés indulhat be az elkövetkezendő hónapok­ban, ezeknek pedig egyik ki­­emelt projektje az Öregszőlők útjának fejlesztése – jelentette ki Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, ez az útfelújítás már nagyon régi vá­­gya volt a csongrádiaknak, most jött el az a pillanat, hogy ez a terv meg tud valósulni. 

– Magyarország kormánya rendkívül érzékeny arra, hogy azokra a térségbeli igényekre választ adjon, amelyek felmerülnek a lakosság részéről és eddig megoldatlanok maradtak – hívta fel a figyelmet a politikus. 

A felújítással érintett útszakasz a várostáblától kifelé 2,4 kilométer hosszan fut. A be­­ruházás teljes összege 235,8 millió forint, ehhez az önkormányzat 221,6 millió forint tá­­mogatást nyert el. A kivite­lezés során a meglévő útra egy új, egységes aszfaltterítés kerül, az út két oldalán pedig nemesített padkát készítenek fél méter szélességben. Az út­­testen a keskenyebb szakaszokat 4,3 méterre szélesítik: a meglévő útpálya jelenlegi felülete 8,8 ezer négyzetméter, ez a szélesítést követően 10,7 ezer négyzetméterre nő majd. 

Mint Bedő Tamás polgármester hozzátette, az út felújításával egy több évtizede húzódó probléma oldódik meg. A fejlesztés előtt álló szakasz esetében amellett, hogy az alapszolgáltatások könnyebben elérhetőek lesznek, fontos szempont a lakosság igénye arra, hogy könnyebben jussanak el lakóhelyükre vagy földjeikre, de gazdasági érdekek mellett turisztikai és árvízvédelmi szempontok is indokolják a felújítást. 

– A út árvízvédelmi funkció­ja miatt is kiemelkedő jelentőséggel bír a város életében. A töltésen halad végig: ez az az út, amin – ha ne adj Isten, egy nagy árvíz jönne és elöntené a környéket – a város továbbra is megközelíthető – emelte ki Bedő Tamás. 

Gyovai Gáspár alpolgármester, a körzet képviselője arra tért ki, hogy a beruházás nagy segítség a zártkertek tulajdonosainak és az ott élőknek, ezzel együtt idegenforgalmi szempontból is jelentős, hiszen az út mentén található a Csongrádi Alkotóház és több turisztikai kisvállalkozás is. 

Mint elhangzott, az Öregszőlők útjának felújítása az időjárás kedvezőre fordulásával megkezdődhet. A kivitelező nyolc hónapos határidőt vállalt a szerződésben, így az útfelújítás a szüreti időszakra befejeződhet. 

 

A kormány érzékeny arra, hogy azokra a térségbeli igényekre választ adjon, amelyek felmerülnek a lakosság részéről.Farkas Sándor országgyűlési képviselő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában