Megugrott a banki és a méltányossági ügyek aránya

2022.01.27. 10:58

Pénzügyi békéltetés online ügyintézéssel

Januártól ügyfélkapus azonosítással egyszerűen, „vírusbiztosan” adhatják be az ügyfelek kérelmeiket a Magyar Nemzeti Bankon belül működő Pénzügyi Békéltető Testülethez.

delmagyar.hu

Illusztráció: Karnok Csaba

– Tavaly 3000 fogyasztó fordult a pénzügyi békéltetőkhöz, megugrott a banki és a méltányossági ügyek aránya – nyilatkozta Kardos-Nagy Tünde. A testület szóvivője hozzátette: a járványkockázatok csökkentése és az ügyfelek elektronikus ügyintézés iránti igénye miatt tértek át korszerű online kérelembeadási rendszerre. 

A fogyasztók az intézmény honlapjáról ezentúl ügyfélkapus azonosítással adhatnak be új kérelmet vagy küldhetnek folyamatban lévő ügyhöz beadványt banki, biztosítási, pénztári és tőkepiaci elszámolási, szerződéses jogvitáikban. A szolgáltatás a méltányossági ügyeknél – amikor a fogyasztó szerződéses feltételeknél kedvezőbb egyedi elbírálást kér – is elérhető. 

Az új online rendszerben a már beküldött beadványok és a lementett kérelmek is megnézhetők. Az e-kommunikáció során a testület küldeményeit a kérelmező ügyfélkapus tárhelyére kézbesítik. Természetesen a hagyományos utat kedvelők továbbra is beadhatják kérelmeiket postán, illetve személyesen az MNB budapesti ügyfélszolgálatán vagy bármely kormányablakban. 

Bár a pénzügyi békéltetési kérelmeket eddig nehezebben, külön e-telepítőprogram letöltésével lehetett csak beadni, az elmúlt két évben mégis megduplázódott az online ügyfélbeadványok száma. – Az új kérelmek egyharmada már ezen a csatornán érkezik – mondta Kardos-Nagy Tünde. 

A szóvivő kitért arra is, hogy a pénzügyi békéltetőknél szaporodnak a törlesztési moratóriumhoz kötődő ügyek, egyebek közt a fizetési stophoz kapcsolódó felhalmozódott ka­­matok, a lejárat nélküli kölcsönök – folyószámlahitelek, hitelkártyák – elszámolása, illetve a moratóriumból való kilépés jogszerűsége témáiban. 

Jelenleg a testület által be­fogadott kérelmek 40 százalékát bírálják el a fogyasztók számára kedvezően a békéltetők. – Ez az arány még magasabb lehet, hiszen sokan az eljáráson kívül egyeznek meg bankjukkal, visszavonva vitarendezési beadványukat – összegezte a szóvivő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában