Helyi közélet

2022.01.27. 13:11

Segítő megoldást fejleszt az SZTE egy speciális beszédproblémára

Betegség vagy akár baleset következtében kialakuló artikulációs zavarban, dysarthriában szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

delmagyar.hu

Fotó: Cseh Gábor

A közlemény szerint a dysarthria olyan beszédprobléma, amely mások számára alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét.

 

Ivaskó Lívia, az SZTE docense, a projekt vezetője úgy fogalmazott, a dysarthriában szenvedők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem képesek úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nehéz számukra a társas interakció a mindennapok során, de ez okból akár a munkahelyüket is elveszíthetik.

 

A szegedi kutatók nekik szeretnének segíteni egy olyan alkalmazással, amely a páciensek beszédmintáit alakítaná át érthető beszéddé. A gépi tanuláson alapuló megoldáshoz nagyon sok hangmintára van szükség. Minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás.

 

 

Az érintettek körében végzett felmérésekből kiderült, hogy a legtöbben örülnének annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak vagy kifejezhetik gondolataikat.

 

Ivaskó Lívia szerint a projekt segíthet az ezzel a problémával küzdőknek, hogy sikeresebbek legyenek a társadalmi kapcsolataikban, a magánéletben és a munkájukban. Ha a kommunikációs helyzetekben jobban boldogulnak, akkor az életminőségük is javulni fog, és többen lesznek képesek az önállóbb életvitelre.

 

A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában