Helyi közélet

2022.01.25. 10:49

Sokan törlesztésre költik majd az adó-visszatérítést

K.A.

Az szja-visszatérítés összegét a családok legnagyobb része tartozásai csökkentésére használja majd fel, miközben második helyen a lakhatási körülmények javítása, harmadikon pedig a megtakarítási és öngondoskodási célok szerepelnek. 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének legújabb, az adó-visszatérítés felhasználásáról szóló felmérésében kiemelte, hogy a 18 és 39 év közöttiek 27 százaléka jelölte meg elsődleges célként a hitelek törlesztését, miközben a 40 és 59 év korosztálynál ugyanez az arány 19, a 60 és 65 év közöttieknél pedig csupán 5 százalék volt. 

A fiatalabb válaszadók körében a bizonytalanok aránya is magasabb volt: a 18 és 39 év közöttiek 16 százaléka nem tudta még, mire költi majd a hamarosan megérkező összeget – a két idősebb korosztály esetében ez az arány 10 százalék vagy az alatti volt. 

A felmérés szerint a férfiak valamivel nagyobb arányban használják majd fel a kapott összeget fogyasztási célú kiadásokra – szórakoztató és elektronikai eszközökre, utazásra – és a lakhatással kapcsolatos költségekre, ezzel szemben a nők közül többen áldoznak majd önmaguk képzésére. 

– Az öngondoskodásban a férfiak a nyugdíjpénztári megtakarításaikat, a nők az egészségpénztárit növelik majd na­gyobb arányban a visszajáró adóból – mondta Nagy Csaba. A szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a hirtelen költekezések helyett tanácsos inkább a nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarításokat növelni a visszajáró adóból. 

Fontos, hogy az ilyen befizetések után az ügyfelek nemcsak hozamot realizálhatnak a jövőben, hanem ezekre az összegekre ismételten járhat adó-visszatérítés is. Maximum 750 ezer forint pénztári befizetésig az állam 20 százalékot, legfeljebb 150 ezer forintot jóváír a pénztártag számláján a befizetett személyi jövedelemadóból. 

Mint ismert, a 2021-es személyi jövedelemadó a 2020. decemberi átlagbér mértékéig visszajár azon gyermekesek számára, akik tavaly jogosultak voltak családi kedvezményre. Egy adózó legfeljebb 809 ezer forintot kaphat vissza, kétkeresős családok esetében a teljes visszajáró összeg kétszer ennyi is lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában