Évértékelő

2022.01.21. 17:00

Sportcsarnokot kapott Földeák

A földeákiak alighanem az új sportcsarnoknak örülnek a legjobban a tavalyi beruházások közül, emellett nyertek pénzt középületek, csatornák, utak felújítására is. Idén többek között a kultúrház megújulását lehet várni, de egy hídét is.

Szabó Imre

Forrás: Szabó Imre

A településen a tavalyi év egyértelműen a sportcsarnok jegyében telt el, ami most már teljesen készen van, csak az átadóünnepségre kell várni. Hajnal Gábor polgármester szerint ez nagy mérföldkő a falu életében: nemcsak az is­kolai tornaórák lesznek ott, de a helyi civil és sportegyesületek számára is nyitva áll majd. Olyan sportágak is meghonosodhatnak Földeákon, amelyek műveléséért eddig utazni kellett. 

Több olyan beruházás is történt a községben tavaly, amelyekre a pénzt még 2020-ban nyerték, a megvalósítás azonban áthúzódott. Ilyen volt például a polgármesteri hivatal 31 milliós energetikai korszerűsítése, vagy a Gyermekmosoly óvoda felújítása, amelynek három épületében a belső részek, a tető, illetve a vizesblokk újulhatott meg 24 millióból. Az 1. számú orvosi rendelőre pedig 28,4 milliót költöttek. Ott nemcsak a tetőt, az ajtókat-ablakokat és a burkolatokat cserélték ki, de kialakították a mozgáskorlátozott-mosdót és eszközöket is vásároltak. A homlokzat felújítására most pályáznak. 

Komoly előrelépés, hogy az igen szűk Bacsó Bé­­la utcában zárt rendszerű lett a csapadék-elvezető rendszer. Ez 25,4 millióba került. Nyert az önkormányzat a teljes hálózat felújítására, bővítésére is 200 milliót. Ez jelenleg tervezés alatt áll, maga a beruházás később várható. Hasonlóan jelentős tétel volt az Igási út helyreállítására elnyert 272,5 millió forint. A kivitelezés tavasz végén várható, 3,5 kilométernyi szakasz rendbetételére lesz elég a pénz. Hajnal Gábor azt mondta, ezt követően a falut nagyjából minden irányból jó úton lehet majd megközelíteni. 

Beszerezhettek tavaly egy platós kisteherautót 15 millió­ból, amelynek a leszállítását még várják. Ez a közmunkáscsapat dolgát fogja megkönnyíteni, még ágaprító is tartozik hozzá. Idén ennek garázs épül 10 millió forintból, mellé egy erő­­gépes traktort terveznek venni. 

Ami pedig a további idei terveket illeti, 450 millióból a művelődési házat, 35 millióból az udvaron álló jurtát szeretnék mindenek­előtt energetikai szempontból felújítani, a 4 szolgálati lakásból álló tömbre pedig 40 milliót költenének. Hasonló összegből újítják fel a másik orvosi rendelőt. 

Ezeken felül egy régi problémát is szeretne az önkormányzat megoldani, mint a Délmagyarország többször beszámolt róla, a Bacsó Béla utca végén van egy tönkrement, de sokak által használt kis híd, amelyen túl lakóházak is vannak. Ezt is rendbe kell tenni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában