Szegedi hírek

2022.01.31. 13:18

Szegeden nyitott először területi irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Hat vidéki nagyvárosban nyit irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amely Szegeden nyitotta meg az első vidéki intézményét. Így megyeszékhelyünkön mostantól személyesen is lehetőségünk van kezdeményezni az ombudsman eljárását.

K.A.R.

Kozma Ákos ombudsman nyitotta meg az irodát megyeszékhelyünkön. Fotó: Frank Yvette

Évente körülbelül nyolcezer beadvány érkezik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, hétfőtől pedig már Szegeden is lehetőség van a személyes ügyintézésre, ugyanis az AJBH irodát nyitott a megyeszékhelyen a Gogol utca 3. szám alatt. Kozma Ákos ombudsman a megnyitón közölte, az országban összesen hat területi irodát nyitnak meg, először Szegeden történt meg a szalagátvágás. Hozzátette, február elsejétől Szeged mellett Debrecenben és Győrben is lehetőség lesz az ügyintézésre. Ebben a negyedévben még további három vidéki nagyvárosban, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen nyitnak irodát.

– Azon dolgozunk, hogy minél közelebb tudjunk kerülni az állampolgárokhoz. Éppen ezért a közelebb az emberekhez mottó jegyében nyitottuk meg Szegeden az első vidék irodánkat, hiszen célunk, hogy még hatékonyabb legyen a kapcsolattartás az állampolgárokkal. Itt nemcsak ügyek indításában, hanem általános ombudsmani kérdésekben is segítséget, tanácsot kaphat bárki – mondta el Kozma Ákos.

Közölte, az ombudsman az alapvető jogokat érintő, valamint rendőri intézkedéssel összefüggő panaszok, közérdekű bejelentések és a kezelésükkel szembeni panaszok kivizsgálása mellett 2021 óta diszkriminációval kapcsolatos hatósági eljárásokat folytat le. Kozma Ákos szerint a hivatal működése átlátható, és nyomon követhető munkát végeznek. Az ombudsmani intézmény alapvető célja, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközök felhasználásával segítsen mindazoknak, akiket valamilyen alapjogsérelem ért. A szegedi irodában Papné Nagypál Judit lesz az állampolgárok segítségére.

A szegedi irodában Papné Nagypál Judit lesz az állampolgárok segítségére. Fotó: Frank Yvette

Kozma Ákos szegedi látogatásán beszámolt arról is, hogy fontosnak tartja a személyes, közvetlen kapcsolattartást és tapasztalatszerzést, ezért a járvány kitörésekor, 2020 tavaszán országjárásra indult, több száz intézményben volt jelen azóta. – Jártam például büntetés-végrehajtási és gyermekvédelmi intézetekben, valamint meglátogattam az iskolaőröket is. Az ország legkülönbözőbb pontjain a leváratlanabb időpontban jelentem meg – magyarázta.

Kiderült, az alapvető jogok biztosa eljárásának megindítását bárki kérelmezheti, ha megítélése szerint a törvényben meghatározott állami szerv vagy közszolgáltató tevékenysége, mulasztása alapvető jogát sérti, vagy annak közvetlen veszélyével jár. Az ombudsmani eljárás ingyenes, a vizsgálat költségeit a hivatal előlegezi és viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában