Szegedi hírek

2022.02.02. 19:33

A megyében szolgáló szerzeteseket ünnepelték

Gyertyaszentelést és körmenetet tartottak szerdán a dómban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén. Az ünnepi szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatta be, aki hangsúlyozta, Jézus egész életét feláldozta értünk, világító fény volt. A főpásztor a szerzetesek világnapja alkalmából megköszönte az egyházmegyében szolgáló szerzetesek tevékenységét.

– Az áldozat, a fény és a találkozás ünnepe a mai. Szűz Mária és Szent József ezen a napon vitték el Jézust bemutatni a jeruzsálemi templomba, aki valójában ekkor találkozott először hívő népével, és ekkor áldozták fel őt Istennek. Az égőáldozatot jelképezi a gyertya is, a viasz megsemmisül, de eközben fényt ad a körülötte lévőknek. Jézus egész életét feláldozta, világító fény volt – hangsúlyozta Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, aki szerdán este Urunk bemutatásának ünnepén, vagyis Gyertyaszentelő Boldogasszony napján ünnepi szentmisét mutatott be a Székesegyházban.

 

Hozzátette, ő maga mondta, hogy a világ világossága. A főpásztor megjegyezte, akkor világított a legjobban, amikor a kereszten feláldozta magát, ezért a keresztet nevezhetjük gyertyatartónak is, melyre az ő fényét helyezte Isten, és amely szellemi-lelki fényt ad az egész emberiségnek. Kiss-Rigó László hangsúlyozta, ezt a fényt kell átvegyük, az ő lángja kell égjen bennünk, a szeretet lángja.

 

A liturgián részt vettek a Szeged-Csanádi egyházmegye területén dolgozó szerzetesközösségek, világi intézmények és az apostoli élet társaságának tagjai is, hiszen 1997 óta minden év február 2-án az egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt ünnepli, akik a világon katolikus szerzetesként élik az életüket. II. János Pál pápa nyilvánította ezt a napot a szerzetesek világnapjává. Kiss-Rigó László prédikációjában elmondta, a szerzetesek az egész életüket feláldozták, ezzel pedig fényt adnak környezetük számára. Krisztust szolgálják, az ő közösségét, éppen ezért világító fények, szolgálatukat köszönet illeti.

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja alkalmából a szentmise gyertyaszenteléssel kezdődött, miután a főpásztor megáldotta a gyertyákat, a lelkipásztorok a hívekkel közösen körmenetet tartottak. Kiss-Rigó László közölte ez a körmenet elővételezi már azt a körmenetet, amelyet a feltámadt Krisztus jelképező húsvéti gyertyával tartanak meg minden évben a húsvéti vigíliakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában