Illegális bevándorlás

2022.02.08. 13:17

Egy hónap múlva kezdhetik meg a munkát az új mezei őrszolgálatok a déli határon - Galéria

Kistérségi Közbiztonsági Egyeztető Fórumon találkoztak kedden Mórahalmon a térség polgármesterei és a rendvédelmi szervek vezetői. A kormány döntött arról, hogy a térségben mezei őrszolgálatok megalakítására, illetve működtetésére 170 millió forintot biztosít.

delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István

Negyedévente találkoznak Mórahalom és térségének polgármesterei, a rendvédelmi szervek és polgárőr egyesületek vezetői, hogy megbeszéljék az aktuális, közbiztonságot érintő kérdéseket. Erről és a mezőőri szolgálatok megerősítéséről is tanácskoztak kedden a Kistérségi Közbiztonsági Egyeztető Fórumon. A találkozó kezdeményezője, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere azt mondta, a migráció veszélyt jelent a települések közbiztonságára.

 

Állandó a migrációs nyomás 

 

– A térség települései, amelyek közigazgatási határa államhatár is, a kormány segítségét kérték a polgárőrségek megerősítése, valamint a mezőőrszolgálatok kapacitásának és finanszírozásának bővítése érdekében, mert úgy tűnik, a migrációs nyomás állandó feladatot jelent. A kormány döntött arról, hogy Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezei őrszolgálatának megalakítására, működtetésére 170 millió forint forrást biztosít – tájékoztatott Nógrádi Zoltán.

 

A rendőrség munkáját segítik

 

A mezőőrök feladata a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása. A szolgálatok egy hónap múlva kezdik meg munkájukat, a megerősített polgárőrszervezetekkel látnak el járőrszolgálatot, segítve ezzel a rendőrség munkáját.

 

Erőn felül teljesítenek

 

– A rendőrség erőn felül teljesít – jelentette ki Révész Szabolcs alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. Mint mondta, a déli határszakaszon a tavalyi sokszorosára emelkedett a feltartóztatott migránsok és a megakadályozott határsértések száma. Rendkívül erős az embercsempész tevékenység is. A rendőrök munkáját segíti a honvédség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség is. A szerb-magyar határszakaszon szolgálatot teljesítenek külföldi rendészeti szervek, jelen pillanatban török és osztrák vendégtisztek, vasárnaptól a cseh rendőrök is újra megkezdték a szolgálatukat. Az alezredes kiemelte, az erősödő migrációs nyomás még szorosabb összefogást igényel.

– A polgárőrséggel együttműködve megkezdődött a megerősített szolgálat szervezése ezen a határszakaszon. A közeljövőben a polgárőrség határvédelmi tagozatának segítségével az eddiginél is több polgárőr érkezik a határra – jelentette ki.

 

Mihálffy: a kerítés a tét – Mihálffy Béla szegedi önkormányzati képviselő, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta, a kormány bizonyította, odafigyel az ott élő emberekre, minden támogatást megad, hogy biztonságban érezzék magukat. – Szeged és Homokhátság biztonságát veszélyezteti a kerítés megszüntetése. A kerítés az alap, a kerítésnek maradnia kell – fogalmazott, majd méltatta a határőrök, rendőrök, katonák, polgárőrök hősies munkáját, amivel védik a térség biztonságát. – A kormány elkötelezett az érintett települések biztonságának fokozása mellett. Ki kell jelentenünk, hogy az április 3-i választás tétje a Homokhátságon, hogy lesz-e kerítés, vagy nem lesz kerítés – mondta Mihálffy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában