Hetedik alkalommal invitálták az érdeklődőket a faluházhoz és környékére Deszken

2022.02.21. 11:22

Elzavarták a hideg évszakot

Forralt borral, fánkkal és teával várták szombaton a télkergetőket Deszken, ahol már a 7. Télkergető Bu-show-t tartották. Nem volt jó idő, de azért sokan ellátogattak a faluházhoz, ahol természetesen igazi busók is voltak.

S. Z.

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Deszken sincsenek odáig a hideg évszakért, ami abból is látszik, hogy már a 7. Télkergető Bu-show-t rendezték meg a faluházban és előtte a téren. Sajnos nem volt jó idő, ez a rendezvény elején látszódott is, lassan gyülekeztek csak az emberek. 

 

A tízéves Németh Maját azonban a szemerkélő eső sem riasztotta el. Édes­anyjával és barátjával döntöttek úgy, hogy közösen kergetik el a telet a helyiekkel. Maja is deszki, és azt mondta, hogy járt már Mohácson is, a nagy busójáráson. Kiderült, nagyon bátor, és nem retten meg a maskarába öltözött alakoktól. 

 

 

A mostani rendezvényen maszkot és kiszebábot is készítettek a faluházban. Amíg Maja és a többiek kézműveskedtek, a többiek egy sor más programmal tudták elfoglalni magukat. Ott volt most is Kádár Ferkó fotószínháza, s eldördült a minden évben szokásos ágyúlövés is. 

 

 

Nem sokat kellett várni az igazi mohácsi busókra sem, délután ők is megérkeztek, hogy segítsenek a tél elkergetésében. A busójárás tradicio­nális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk, amelyet a deszkiek kiemelten kezelnek, így most is rendeztek fánksütő versenyt, amelyre bárki benevezhetett. A végén pedig természetesen mind megették a lekváros csemegét. 

 

 

A busók érkezése után pedig, már sötétedéskor, Desz­ken kiszebábot égettek a ha­gyománynak megfelelően. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában