Helyi közélet

2022.02.08. 16:05

Gyerekek mentették az egerészölyvet

Nem tudták megmenteni azt a Mindszenten talált egerészölyvet, amelynek egy család kért segítséget szombaton a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványtól.

Fotó: Szentesi Természet, - és Vadvédelmi Mentőközpont Alapitvány

A mozdulatlan, legyengült ragadozó madarat még aznap fogadták, orvosuk azonnal ellátta, ám vasárnapra szervezete feladta a harcot. Mint megkeresésünkre Nagy Tímea, az alapítvány vezetője elmondta: rossz állapotban került hozzájuk az egyed, sajnos ilyenkor sejthető, hogy a méreg már hosszabb ideje pusztította szervezetét. A szakember szerint nemcsak a tanyavilágban, szántóföldek mentén, városok szélén is előfordulhat ilyen eset. 

 

Az elszaporodott pockok és egyéb rágcsálók irtására kihelyezett mérgek láncreakciót indíthatnak el. Az egerészölyvre ugyanis főként nem közvetlenül a kiszórt anyag életveszélyes, az elpusztult állatok elfogyasztásával jut szervezetébe a kemikália. Ahogy Nagy Tímea azt is hangsúlyozta: az egerészölyv út szélén, fák ágain, szalmabálák tetején ül táplálékra várva, napközben vadásznak, sajnos gyakori a gázolásuk vagy az áramütés; a mérgezés szerencsére a legritkább. 

Fotó: Szentesi Természet, - és Vadvédelmi Mentőközpont Alapitvány

A mérgezett madarat Buzás Laura és Balázs Áron találták meg szombaton a mindszenti lovaspályánál séta közben. Amint észrevették, egyből szóltak a kilencéves lány szülei­nek, valamivel később együtt vitték el a bajba jutott állatot a szentesi madármentőkhöz. Mint Tatár Zsuzsa, a kislány édesanyja lapunknak elmondta: családjukban a gyerekeket az állatok iránti feltétlen szeretetre nevelik. Szívesen járják a természetet, gyakran az egész család felkerekedik együtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában