Elégették a gondűző üzeneteket

2022.02.28. 12:00

Jelmezes lovasok és kutyások búcsúztatták a telet – Galéria

Télbúcsúztató Lovasfarsangot tartottak a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt szombaton délután.

T. Sz.

Felvonultak jelmezbe öltözött lovasok és kutyások, volt fánk kóstolás, égettek gondűző üzeneteket és téli bábut. - Az idő múlását egykor egészen másként értékelték az emberek, figyeltek a természet körforgására, így az ünnepek is a folytonos megújulást jelenthették - mondta a jelmezes felvonulás előtt Terendi Viktória néprajzkutató, muzeológus, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum munkatársa. A farsangi ünnepkörről elmondta még: mindig is az év egyik legvidámabb, legmozgalmasabb időszaka volt Európa szerte, melyhez a tengerentúlon is számtalan hagyomány kötődik. 

Fontos tudni, hogy ilyenkor karácsonyi lelki átszellemülés után akár feje tetejére is állíthatták a világot, kiengedve a feszültséget. Együtt örülni, hogy hamarosan véget ér a tél, jön az új kezdet. 

Hódmezővásárhelyen az 1700-as években főként a céhes hagyományokat követve jelmezes felvonulásokat tartottak, mesterré avatták fiataljaikat és hatalmas lakomákat ültek a Sas vendéglőben. A tanyavilágban cécóbálnak nevezték a helyi összejöveteleket. Majd a társadalom polgárosodásával mindinkább a fényes táncos rendezvények időszaka lett február, társaságok és egyletek rendeztek elegáns bálokat. De lényegében minden arról szólt: elűzni a telet és bőséget teremteni az előttünk álló esztendőre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában