Kétezernél is több fertőzöttet regisztráltak az elmúlt hétvégén

Soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak még egy hétvége alatt, mint most. Ez az országra és Csongrád-Csanád megyére is igaz. Folytatódnak az oltási akciók, kiemelten várják az oltatlanokat.

Munkatársunktól

Minden eddiginél több koronavírusteszt lett pozitív az elmúlt napokban, a járvány még mindig nem csillapodik. Fotó: Havran Zoltán/MW

Fotó: Havran Zoltán

Csongrád-Csanád megyében pénteken, szombaton és vasárnap pontosan 2100 új koronavírusos beteget találtak. Velük együtt a járvány kitörése óta már 66 ezer 328-an fertőződtek meg a megyében. 

Kistelek járásban Kistele­ken, a Kossuth u. 19. szám alatt, a szakorvosi rendelő föld­­szintjén, a védőnői helyiség­ben folytatódik februárban az oltási akció – közölte a kistelekjaras.hu. Csütörtökönként és péntekenként délután 14–18, szombatonként pedig 10–18 óra között az oltóhelyek előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval fogadják az oltakozókat, de emellett mű­­ködik az időpontfoglalásos rendszer is, amellyel bármely napra lehet időpontot foglalni. 

Ez az oltási akció kizárólag a 12 év feletti lakosságra vonatkozik. Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. A 12 és 18 év közöttiek oltása Pfizer-oltóanyaggal történik, ehhez szükséges szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése, szülői kíséret ajánlott. 

Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. 

 

Életműért járó Arany Nyíl díjjal tüntették ki Bécsben Karikó Katalin biokémikust a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében betöltött szerepéért. A Szegedi Tudományegyetem professzora kutatómunkájával az egész világ számára irányt mutatott, amely sok más orvostudományi területen is új utakat nyithat meg az egészség előtt – közölte az egyetem. 

 

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában