Szegedi hírek

2022.02.17. 17:32

Kinyitják a világot a falusi kisdiákoknak

A Szegedi Tudományegyetem egy évvel ezelőtt csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért országos programhoz, amelynek keretében egyetemisták vesznek szárnyaik alá hátrányos helyzetű, falusi kisdiákokat.

Fotó: Frank Yvette

Az elmúlt esztendő tapasztalatait nyílt napon osztották meg a programban már részt vett mentorok a száz újonnan csatlakozott hallgatóval. A megjelenteket Rovó László rektor köszöntötte, aki kifejtette, a mentorok mindenekelőtt kíváncsiságot ébresztenek a kisdiákokban és a régió gazdasági fejlődéséhez nagyban hozzájárulhatnak azok a karrierívek, amelyek ezáltal megnyílnak az általános iskolásokban. 

György László államtitkár köszönetet mondott a szegedi egyetem mentorainak, amiért segítik álma megvalósítását. Fotó: Frank Yvette

A nyílt napon részt vett György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a program ötletgazdája, aki köszönetet mondott az SZTE oktatóinak és hallgatóinak, amiért csatlakozásukkal segítik álma megvalósítását. Kifejtette ugyanis, hogy már doktori disszertációjában arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért van az, hogy Magyarországon vannak olyan munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli kistelepülések, ahonnan a gyerekek nem tudják befutni azt a pályát, amelyre a képességeik alapján alkalmasak lennének. 

 

– Ezekből a kistelepülésekből elinduló gyerekek 54 százaléka csak általános iskolai végzettséget szerez. Döbbenetes szám – hangsúlyozta az államtitkár, aki a probléma gyökerét az elzártságban határozta meg. 

Fotó: Frank Yvette

– Ezeknek a gyerekeknek a többsége 14 éves koráig nem hagyja el a települése határát – mondta, majd kiemelte, az egyetemista mentorok azonban kinyitják számukra a világot. A program legfőbb célja, hogy 2030-ra minden jelenlegi, falusi általános iskolás legalább szakmával rendelkezzen és a képességeinek megfelelő hivatást választhasson. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában