Az elmúlt héten nagyjából 4 millió forintos kárt okoztak a megyében

2022.02.09. 12:20

Nem pihennek a csalók

Az internetes csalók továbbra is nagyon aktívak, az elmúlt héten nagyjából 4 millió forintos kárt okoztak a megyében élőknek, és 9 feljelentés érkezett a rendőr-főkapitányságra. Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, bár sejtette, hogy kamu az ajánlat, megrendelte a terméket, hogy kipróbálja, miként működik a rendszer.

Imre Péter

Fotó: Karnok Csaba

Az internetes csalók aktívak: az elmúlt egy hétben újabb 9 feljelentés érkezett az áldozatoktól, vásárlóktól és eladóktól, akiknek nagyjából 4 millió forintos kárt okoztak – adta hírül a megyei rendőr-főkapitányság. A megvásárolt szolgáltatás és elküldött termékek között volt lakásbérlés, mobiltelefon, játék és háztartási kisgép. Az is előfordult, hogy az ismert szolgáltatói arculathoz hasonlító értesítőn számlatartozásra való emlékeztetőt, felszólítást küldtek e-mailen. 

 

Így járt Sági Mihály pusztaszeri önkormányzati képviselő, hamis MVM-értesítőt kapott földgázszámla-tartozásról. 

 

 

– A feleségem számítógépére érkezett, semmilyen adat, szám nem stimmelt, és név sem szerepelt rajta. Már többször kaptunk ilyen álértesítőt, a legutóbbit vasárnap este. Az is gyanús, hogy a határidő rövidsége miatt a bankkártyás fizetést javasolják – mondta el. 

 

 

Búza Zsolt, Baks polgármes­tere közölte: rendszeresen vásárol neten, de mindig óvatos, kizárólag ismert, biztos hátterű, magyarországi bejegyzésű és székhelyű cégektől rendel, és akkor sem tesz kivételt, ha jóval kedvezőbb, úgy is fogalmazhatunk, gyanúsan alacsony a termék ára. 

 

 

– Engem eddig még nem vertek át – jelentette ki. Kollégája, a pusztaszeri Máté Gábor viszont azért rendelt, hogy kipróbálja, miként működik a folyamat. Két hete történt. 

 

 

– Elsőre látszott, hogy kamu: akkumulátoros csavarozót kínáltak alig 1200 forintért. Kíváncsiságból elindítottam a tranzakciót, érdekelt, hogyan működik. Olyan számláról utaltam a vételárat, amelyen limitált az összeg. Azon nem csodálkoztam, hogy a terméket nem kaptam meg, ennyi pénzt nekem megért a kísérlet. Elmentem pár nap szabadságra, mikor visszatértem, meglepetés ért, ugyanis az említett számláról a cég újabb 9000 forintot emelt le. Erre a feleségemmel már nem adtunk felhatalmazást, és túllépte a „kísérleti keretet” is. Reklamáltunk az OTP-nél, amely 2-3 napon belül visszatérítette az összeget – mesélte el történetét a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában