Helyi közélet

2022.02.21. 18:00

Tükörképük saját ellenségük is lehet tavasszal a madaraknak

Kora tavasszal akár napokig is támadhatják egyes madárfajok a saját tükörképüket – figyelmeztet évről évre a Magyar Madártani Egyesület. A költési időszak közeledtével felerősödik a területféltő magatartás, a probléma azonban kezelhető.

F. J.

Barázdabillegető autón. Tulajdonképpen saját magukat vélik riválisnak a madarak. Fotó: Orbán Zoltán/MME

Az elmúlt napok tavaszias időjárása a madarakat is felélénkítette, megfigyeltük, hogy még alkonyatkor is a fekete rigóktól volt hangos az udvar. 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ahogy az elmúlt években, idén is arra hívta fel a figyelmet, lassan közeledik a költési időszak, ezzel együtt megjelenhetnek az ablakokat, autókat, visszapillantókat támadó madarak. 

 

Napokig támadnak 

 

A jelenségre már kora tavasszal, a költési időszak közeledtével számítani lehet, és bár évről évre hírt ad róla a média, még mindig sokakat meglep. Az MME-hez évről évre érkeznek kora tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében támadják a saját tükörképüket, akár napokon át is kitartva. Közben legyengülhetnek és megsérülhetnek, s nagyon zavaró lehet a folyamatos kopogtatás, illetve az ürülékszennyezés is. A probléma könnyen kezelhető, főleg, ha tudjuk az okát. 

 

Mesterséges felületek 

 

A furcsának tűnő magatartás hátterében az áll, hogy a költési időszak közeledésével felerősödik a madarak területféltő magatartása: a hímek feladata védeni a párjukat és a fészket. A tükörképekben riválist vélnek felfedezni. A természetes környezetben nem létezik a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép. 

 

A szakértőktől megtudtuk, ahhoz az inger­özönhöz, amelyet a civilizációs környezet „tükörképszennyezése” kiteszi az állatokat, nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni. A vélt ellenség nem adja fel, a sokórás, természetellenes harc, amelyet a hormonoktól feltüzelt hímek a saját tükörképükkel vívnak, akár halálos is lehet. Miközben a végkimerülésig küzd, a madár nem táplálkozik rendesen, megsérülhet a betörő üvegtől, és nem védi a területét a valódi riválisoktól, hiszen a tükörkép köti le. A fiókák etetésébe sem biztos, hogy be tud segíteni, így azok is elpusztulhatnak. 

 

Függöny és rémzsinór 

 

Tavaly beszélt lapunknak Tokody Béla, az MME Csongrád-Csanád megyei titkára egy fekete rigóról, amely egy szegedi cég üzletének nagy méretű ablaksoránál támadta a tükörképét napokig. Néhány éve Sásdon küzdött egy hím gólya olyan hevesen a tükörképe ellen, hogy több ablak is összetört. 

 

A párválasztás rövid időszakában fordul elő ez a viselkedés, de ez nem minden fajnál ugyanarra az időintervallumra esik. A szalakóták például csak májusban érkeznek meg, a fekete rigók és a bíbicek fiókái pedig már áprilisban kikelnek. 

 

A problémát megelőzni és kezelni szerencsére egyszerű: el kell takarni a tükröződő felületeket, behajtani a külső visszapillantó tükröket. A tükröződést függöny felhelyezésével is lehet csökkenteni, de lehet próbálkozni a madarakat elriasztó „rémzsinórral” is. A módszerekre az MME honlapján több jó tippet is találnak az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában