Helyi közélet

2022.02.03. 17:26

Új konyha épülhet Ruzsán

400 adagos melegkonyhára adott be 450 millió forintos pályázatot Ruzsa. A tervek szerint egy 80 férőhelyes ebédlő is lesz majd az új épületben.

A. T. J.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Hosszú-hosszú évek óta két konyha működik a településen: az egyik az óvodáé, ahol a gyerekeknek és az időseknek főznek, illetve van egy másik épületünk 300 méterrel arrébb egy másik konyhával, ami szintén ezeréves, ott pedig az iskolásoknak és a dolgozóknak készítenek ételt – vázolta a jelenlegi helyzetet Sánta Gizella polgármester. A megoldás, amellett, hogy nem gazdaságos, a mai kor legmodernebb követelményeinek sem felel meg. 

Hiába van kettő belőle Ruzsán, ez így nem gazdaságos. A képen az óvoda konyhája látható, ez marad, az iskolai konyhának helyet adó épület helyén épül majd az új, 400 adagos konyha. Fotó: Karnok Csaba

Mint a polgármester mondta, mindkét helyen lelkiismeretesen dolgoznak, természetesen el­végzik a szükséges cseréket és felújításokat, de például az előkészítőhelyiségek kicsik, és a szellőzőberendezések sem működnek hatékonyan. 

 

 

– Régóta szeretnénk, ha lenne egy olyan hely, ahol egyben főznek mindenkinek, és aminek van egy színvonalas ebédlője, ahová le tudnak ülni az iskolások, a dolgozók, vagy akik befizetnek étkezésre. Ezért az a tervünk, hogy az épületet, amibe az iskolások átjárnak ebédelni, lebontjuk, és annak helyére épül az új konyha, az óvodáéból pedig melegítőkonyhát alakítunk ki, ezzel nyilván hatékonyabbá válik az ellátás – magyarázta. 

 

 

A tervek szerint a 400 adag ételt készítő konyha ebédlője 80 fő befogadására lenne al­kalmas. A pályázatok most vannak folyamatban, Ruzsa a TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) forrásigényét leadta. A legoptimistább elképzelések szerint már a nyáron elkezdődhet a munka, de közben lesznek majd kihívások. 

Az egyik, hogy amikor el­bontják az épületet, hol főznek majd. 

 

 

– Ez biztosan nem az a beruházás, hogy amikor elballagtak a gyerekek júniusban, jön a dózer, és szeptemberben, az első tanítási napon beülnek az új menzára. Lesz egy átmeneti időszak, amikor más megoldást kell találnunk az étkeztetésre – tette hozzá Sánta Gizella. 

 

A legoptimistább elképzelések szerint már a nyáron elkezdődhet a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában