Országosan 94 ezer, Hódmezővásárhelyen 242 hadiárva kap 2015 óta járadékot

2022.03.25. 11:21

A hadiárvák szeretnék, ha felújítanák a II. világháborús emlékművet

Egy idős férfi a Hősök terén lévő emlékmű sorsáról kérdezte Lázár Jánost az országgyűlési képviselő Hódmezővásárhely-újvárosi lakossági fórumán. Véleménye szerint az emlékmű állapota gyalázatos. Érdeklődött, mikor újítják fel, vagy építenek újat?

Kovács Erika

Lázár János elmondta, a fórumot megelőző napon a hadiárvák helyi szervezetének képviselőivel találkozott, ahol szintén szóba került ez a kérdés. Az emlékművet a korabeli önkormányzat 1992-ben állította azon II. világháborús katonák emlékére, akik a fronton, vagy hadifogságban hunytak el.

 

 Politikai pályafutásom eddigi 20 évében az egyik legfontosabb eredmény, amit elértem, az a törvény, amit kezdeményezésemre fogadott el 2015-ben az országgyűlés, ez pedig nem más, mint a hadiárvák havi kárpótlása. Amikor ezt a javaslatot megtettem, a kormányzati emberek úgy számoltak, maximum 20 ezer fő lehet a hadiárvák száma. Ma, 2015 után hét évvel, úgy, hogy közben már sokan meghaltak, a hadiárvák juttatását 94 ezren kapják, a legfiatalabbak 77 évesek, a legidősebbek elmúltak 90. Büszke vagyok, erre a törvényjavaslatra, mert közel 100 ezer olyan embernek adhattunk elsősorban erkölcsi elégtételt, akik árvaként nőttek fel, akik családjának soha nem köszönte meg senki az édesapjuk hősiességét, és soha nem kárpótolta őket senki a veszteségükért. Hódmezővásárhelyen ma 242-en kapják ezt a járadékot 

– mondta Lázár János, aki beszélt arról is, hogy az áprilisi választás után a hadiárvákkal közösen kezdeményezi az emlékmű felújítását az önkormányzatnál. Ha erre a város nem hajlandó, akkor közadakozásból hozatják helyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában