Helyi közélet

2022.03.01. 19:30

Az Alföldön ránk omlik az égbolt

Kiterjesztik az univerzumot a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársai havonta egyszer a vásárhelyi könyvtárban. Könnyen érthető ismeretterjesztő előadásaikkal közelebb hozzák az ismeretlen világűrt.

Tábori Szilvia

A Szegedi Csillagvizsgáló munkatársai ismeretterjesztő beszámolót tartanak havonta egyszer a Németh László Városi Könyvtárban. Második alkalommal is szinte telt ház fogadta az aktuális előadót, Czavalinga Donátot, aki a csillagok különleges világának témáját, a csillagok kapcsolódását az univerzumhoz, illetve anyagaik csodálatos körforgását hozta el kíváncsi a vásárhelyi közönségnek. A 17 órakor kezdődő program előtt lapunknak elmondta: izgalmas és különleges kérdéseket feszeget az egyre népszerűbb csillagászat. 

 

Az emberek kutatják a válaszokat arra, hogy honnan jött és hova tart az emberiség. A Szegedi Csillagvizsgáló péntek esti programjai iránti érdeklődés is bizonyíték erre. Szerencsére, ez a csodálatra méltó tudományág egészen könnyen lefordítható a nem szakmabelieknek is, egyszerű középiskolai ismeretekkel megérthető számtalan szegmense. 

 

– Számomra mindig az volt a különös, ha valaki nem érdeklődik a csillagászat iránt, már kisgyerekkoromban természetes érdeklődéssel fordultam felé. Hiszen a föld csak a világmindenség kis pontja, érdekel, hogy ezen kívül mi található – hangsúlyozta Czavalinga Donát. Ahogy mondta: hatalmas lehetőség és egyben kimeríthetetlen a téma, mint maga az univerzum. 

 

– Olykor belegondolok, hogy itt van ez a hatalmas világűr, és mi ugyanúgy felkelünk egy kávéval reggel, hirtelen nyomasztóvá válik, mekkora lehetőségek vesznek körül bennünket. Ugyanakkor izgalmas kihívás, mennyi izgalmas kérdést rejt. Érdekel, miből áll, hogyan működik, mik a szabályai, ezért választottam hivatásomként a csillagászatot. Czavalinga Donát gyakran szabad szemmel is kémleli az eget, ha pedig új tájegységre érkezik, soha nem mulasztja el megtenni ezt. Szerinte az Alföldön szerencsés a helyzetünk, szinte az egész horizont látható, úgy adja az igazi élményt, amikor ránk omlik az égbolt.   

A soron következő előadók és témáik: Nagy Andrea A csillagászat mérföldkövei, avagy Stonehenge-től az űr meghódításáig címet választotta, majd Ordasi András Space 4.0 – Az űr meghódításának témájával érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában