Szegedi hírek

2022.03.02. 19:43

Elkezdődött a nagyböjti időszak

Hamvazószerdával elkezdődött március 2-án a nagyböjti időszak a keresztény egyházakban. A Fogadalmi templomban az esti szentmisét Kondé Lajos pasztorális helynök celebrálta, aki prédikációjában a nagyböjti időszak három alappillérét hangsúlyozta.

Fotó: Karnok Csaba

A hamvazkodás szertartása a járványhelyzet miatt idén sem a hagyományos módon zajlott. A papok a homlokra rajzolt kereszt helyett idén is meghintették a hívek fejét a tavalyi esztendő virágvasárnapján szentelt barka hamujával. 

 

A dómban az esti szentmisét Kondé Lajos, a Belvárosi Plébánia plébánosa celebrálta, aki elmondta, a hamvazkodás szertartása mulandóságukra emlékeztet, esendőségünkkel szembesít. 

 

– A szertartást vezető pap ezt a jól ismert mondatot mondja: „emlékezz ember, porból lettél és visszatérsz a porba”. Ez a szertartás emberi életünk végességét mutatja. Világossá teszi azt a tényt, hogy az élet, amit kaptunk Isten kegyelméből és szeretetéből, véges. Kicsinységünkre, bűnre hajló gyengeségünkre figyelmeztet bennünket – mondta, majd a hamvazószerdával elkezdődött nagyböjti időszakot a bűnbánat, a megtérés, valamint az Istennel és az emberekkel való kiengesztelődés útjaként határozta meg, amely során különös hangsúlyt kapnak a lemondások. 

A papok a tavalyi év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintették meg a hívek fejét. Fotó: Karnok Csaba

– Érdemes ennek az útnak a végére is tekinteni, látni a célt. Szeretnénk megérkezni a szent három nap liturgiájához, nagyszombat vigíliájához, hogy örvendező szívvel találkozzunk majd a föltámadt Krisztussal – emelte ki. 

 

A pasztorális helynök prédikációjában a nagyböjti időszak három alappillérét határozta meg, amelyek a lemondás, az imádság és az adakozás. 

 

– Érdemes végiggondolni, hogyan tudunk lemondani dolgokról. Hogy mi az, ami gátol az Istenhez vezető úton – hangsúlyozta, majd a minőségi, őszinte imádság fontosságáról beszélt. 

 

– Érdemes végiggondolni, milyen az Isten-kapcsolatom, az imádságom. Megszokott, gyors, hogy minél hamarabb túlessek rajta, vagy képes vagyok valóban az Istenre figyelve, őszintén beszélni vele, feltárni életemet, gondolataimat, vágyaimat, dicsőítésemet felé – fejtette ki. 

 

A harmadik pillér kapcsán pedig annak tudatosítását hangsúlyozta, hogy felelősek vagyunk embertársainkért. 

 

– Ami az enyém, nem tarthatom csupán magamnak. Felelős vagyok másokért, érzékeny vagyok a másik ember gyengeségére, szegénységére, nincstelenségére, esendőségére. Megosztom javaimat a másik emberrel – mondta Kondé Lajos.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában