A rákóczi szövetség programjaira mindig pályáznak a szentesi iskolák

2022.03.19. 21:52

Emlékhelyeket kerestek fel a középiskolások

A Rákóczi Szövetség szervezésében idén 340 Kárpát-medencei középiskola diákjai utaztak el a nemzeti ünnepen, hogy a nemzeti összetartozás alapján megemlékezzenek az 1848/49-es szabadságharcról. A programba két szentesi és egy csongrádi középiskola is bekapcsolódott.

M. A.

Múzeumba látogattak és rendhagyó történelemórán is részt vettek a szentesi gimnazisták. Fotó: Horváth Mihály Gimnázium

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjában a március 15-i nemzeti ünnep hetében 15 ezer diák utazott egy másik ország magyar közösségéhez, illetve belföldi történelmi em­lékhelyeket keresnek fel rendhagyó történelemórákon. A HSZ Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Komáromba, a Monostori erődhöz látogattak, a HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói pedig Balatonfüreden és Tapolcán kerestek fel 1848-as emlékhelyeket. 

 

A Horváth Mihály Gimnázium öt csoporttal vett részt a programban, a szentesi gimnazisták a hatvani csata emlékműve és a pákozdi Katonai Emlékpark mellett felkeresték a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Kossuth teret és a Batthyány-örökmécsest is. 

 

– Rendszeresen részt veszünk a Rákóczi Szövetség pályázatain. Ezeket általában határon túli látogatásokra írják ki, de a pandémia miatt ez már tavaly sem volt lehetséges. Akkor 20. századi történelmi emlékhelyeket kerestek fel diákjaink, idén pedig az 1848/49-es szabadságharchoz kötődő helyeket látogatták meg – számolt be Tóth Tamás, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója. 

 

– Iskolánknak is kiemelten fontos a Rákóczi Szövetség cél­­ja, hogy a nemzetegyesítés folyamatának egyik lépéseként szoros kapcsolat alakuljon ki az anyaországi és a határon túli magyar diákok között. A tanulóink, amellett, hogy nagy élmény számukra egy ilyen kirándulás, személyes tapasztalatiakon keresztül kerülhetnek közelebb Magyarország történelméhez – fogalmazott az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában