Így áll a koronavírus koncentrációja a szegedi szennyvízben

Egyes településeken ismét emelkedés figyelhető meg a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában.

delmagyar.hu

2020.05.27. Nagykanizsa Szennyvíz elemzésével a koronavírus nyomában. A Pannon Egyetem, Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és a Pécsi Tudományegyetem – Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Kutatócsoport és a MOL közösen a szennyvizből készít koncentrátumot a vírus kimutatása érdekében. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Fotó: Szakony Attila

A szegedi szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedett szinten áll és stagnáló tendenciát mutat a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint.

 

A vizsgált városok közül Budapesten, Békéscsabán, Egerben, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen tapasztalható emelkedő tendencia. A mintavételi pontok csaknem felét stagnálás jellemzi, míg a Budapest környéki településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta), Pécsett és Veszprémben tovább folytatódott a csökkenés. 

A szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a mintavételi helyek többségében az emelkedett tartományba esik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, aki még nem kérte a COVID-19 elleni védőoltást, most tegye meg. Aki a második oltását több mint 4 hónapja kapta, éljen a megerősítő oltás lehetőségével!

Forrás: Góczán Gábor Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában