Helyi közélet

2022.03.10. 17:30

Lecsengőben a Covid-járvány

A koronavírus-járvány lecsengőben, a napi fertőzöttek száma alig haladja meg az ezret, a kétezret, csökken az elhunytak száma, és az egészségügyi intézmények kivételével eldobhattuk a maszkot. A Kisteleki járás négy kisebb településén érdeklődtünk a tapasztalatokról.

Imre Péter

A koronavírus-járvány végét a legtöbbünknek az jelzi, hogy végre levehettük a maszkot, amit az egészségügyi intézmények kivételével nem kell viselni. Többen azért még ra­­gaszkodnak hozzá, és a tömegközlekedésben továbbra is használják. 

 

Öt-hat Áldozat Bakson 

 

– Nálunk is lecsengőben a járvány, és a lakosok annak örülnek a legjobban, hogy végre megszabadultak a maszktól, az jelképezte a korlátozásokat – mondta Búza Zsolt, Baks polgármestere. 

 

Az oltás felvételére Bakson is mindenkinek nyílt lehetősége, a háziorvos folyamatosan fogadta a lakosokat, akik közül eddig sokan három adag vakcinát is felvettek, de akadnak, akik már négynél tartanak. A faluvezető közölte: hivatalos értesítést nem kaptak a Covid következtében elhunytakról, de kistelepülés lévén tudnak róluk, öten-hatan lehetnek. 

 

Végre nem kell maszk 

 

– Béke van, nincs információnk újabb megbetegedésről a faluban, igaz, utoljára talán 2020 őszén kaptunk erről hivatalos értesítést – árulta el Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere. 

 

Te­lepülésük is megszenvedte a járványt, az óvodát kétszer zárták be miatta. Az egészségesek közül tudomása szerint nem halt meg senki Covidban, az idősebbek, krónikus betegek között akadhatott ilyen, és az átoltottságuk megfelel az országos átlagnak. 

 

– Nagyon örültem, hogy a kötelező maszkhasználatot eltörölték, mert ez­­után már nem kell hazamennem érte, ha a bolt bejáratánál jövök rá, otthon felejtettem – mondta nevetve. 

 

– Három Pfizer-oltást kaptam, és megúsztam, nem lettem beteg – közölte Makra József, Ópusztaszer első embere, és azzal folytatta, éppen a doktornővel egyeztetett, a múlt héten csak egy covidos eset volt, az is enyhébb tünetekkel, és azt mondta neki: a községben is lecsengett a koronavírus-járvány. 

 

– Már mindenki unta a maszkot, de a viselése volt a vé­­dekezés egyik alapja. Korábban a pszichiátriai otthonban, télen pedig a lakosság körében akadt több fertőzés. Igyekszünk pótolni az elmaradt rendezvényeket, és reméljük, ha velünk is marad ez a betegség, már nem lesz annyira veszélyes, mint az elmúlt években – mondta. 

 

Nem árt az Óvatosság 

 

– Jó, hogy nem kell maszkot hordani, de kicsit még félünk, mert vannak megbetegedések. Még nem hiszek abban, hogy ennek teljesen vége – fejtegette Tóth Tibor, Csengele polgármestere. Szerinte jó, hogy igyekeznek megértetni az emberekkel, a jövőben (is) együtt kell élniük a vírussal, az enyhébb változatával. Sok rendezvény maradt el Csengelén is 2020-ban és 2021-ben, most ezekkel „beindulunk ezerrel”.

 

 – Ahogy mondani szok­­ták: a kutya még nem ette meg teljesen a telet – a járványt sem. Legyünk óvatosak, és például a kézfertőtlenítést ne hagyjuk el – tanácsolta Tóth Tibor. 

 

A Kisteleki járásban Balástyán is rendszeresen tartottak oltónapokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában