Helyi közélet

2022.03.08. 13:48

Megépültek a baksi szociális bérlakások

Elkészült a kilenc új, könnyűszerkezetes szociális bérlakás Bakson, amelyeket a közeljövőben pályázaton meghirdetnek a helyi fiataloknak, ifjú házasoknak. A negyedik telken a megnövekedett anyagárak, költségek miatt később építik fel az utolsó házat a három otthonnal.

I. P.

Elkészült a kilenc könnyűszerkezetes szociális bérlakás Bakson. Fotó: Jaksa Noémi

A megvásárolt telkeken – amelyre 2,75 millió forintot nyertek a Magyar falu programban – elbontották a rajtuk álló romos ingatlanokat, és a Pelaproject Kft. felépítette a könnyűszerkezetes házakat. 

 

A falukasszában 167 millió pályázati forint volt a beruházásra, ebből három telken, három könnyűszerkezetes épületet húzhattak fel, amelyekben egyenként három-három szociális bérlakást alakítottak ki. A negyedik helyszínen, amennyiben fél éven belül forrást szerez rá az önkormányzat, a cég vállalta a ház és az újabb 3 otthon megépítését, és ha azok is elkészülnek, már 35 szociális bérlakás lesz a településen. 

 

Fotó: Jaksa Noémi

– A műszaki átadás-átvétel a héten megtörténik, és március 15-éig a napelemek is a helyükre kerülnek. A rendszer a fűtés mellett az elektromos áram egy részét is biztosítja, amely komoly megtakarítást jelent a majdani beköltözőknek – közölte Búza Zsolt, Baks polgármestere.

 

Hozzátette, tavasszal már birtokba is vehetik az új otthonokat az igénylők, a rászoruló családok. Az épületek egyenként mintegy 160 négyzetméteresek, és azokban több mint 50 négyzetméteres lakások kaptak helyet. Hátra van még a tereprendezés, vagyis az udvarok, a kertek kialakítása, illetve a berendezési tárgyak, így például előszobafal cipőtartóval, tűzhely, mosógép, fürdőszobaszekrény és konyhabútor beszerzése, és amikor ezek is a helyükre kerülnek, várhatóan mintegy 1–1,5 hónapon belül, akkor adják át hivatalosan a lakásokat, és azzal párhuzamosan írják ki bérlésükre a pályázatot. 

 

 

– A szociális bérlakásokkal az a célunk, hogy a fiatalokat, az ifjú házasokat helyben tartsuk, és ezzel a lehetőséggel ugródeszkát biztosítsunk számukra az önálló élet indításához. Az is fontos szempont volt a telkek megvásárlásakor, hogy azok a faluban elszórtan helyezkedjenek el, ne alakuljon ki az egy helyre csoportosításukkal újabb szegregáció – közölte Búza Zsolt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában