Fotók a magnóliákról

2022.03.28. 18:50

Nyílnak a liliomfák, a tavaszi időben sokan fényképeztek

Idén sokáig tartotta magát a hideg, de március utolsó hétvégéjére elkezdtek kinyílni a szegedi liliomfák.

Farkas Judit

Fotó: Tóth Zoltán

Péntek reggel egy alsóvárosi utcában láttuk az első virágokat, később a Széchenyi térre elsétálva kiderült, hogy a városháza előtti nagy fán is sok bimbó kibontotta már a szirmait. Valóságos zarándoklat indul ilyenkor a Széchenyi téri fákhoz, már lassan egy évszázada. 

 

A Szent István téri víztorony köré is telepítettek liliomfákat: némelyik még csak bimbózik, de volt, amelyiken már kinyíltak a tulipánhoz hasonló virágok.

 

Ebből sokáig volt is félreértés: a népnyelv tulipánfának nevezte a magnóliát virágainak formája miatt. Létezik tulipánfa is, de az nem ez: az Észak-Amerikából származó növény szin­tén tulipánforma virágai zöldessárgák, a tövüknél narancssárga rajzolattal, és nyár elején nyílnak. Annyi a közös bennük, hogy mindkét faj a liliomfafélék családjába tartozik.

 

 Nálunk a magnóliák többnyire március második felében, április elején borulnak virágba, de már jóval korábban látni rajtuk a méretes bimbókat: szokták is félteni a fagyoktól a szegediek. A virágok színe fehér, rózsaszín vagy lilás árnyalatú. A Széchenyi téren a a nagy virágú, avagy rózsás liliomfa nyílik, amelynek őshazája a Távol-Kelet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában