Helyi közélet

2022.03.30. 17:09

Ötven mázsa ponty került a folyókba

M.A.

Háromnyaras pontyokat telepítettek. Fotó: Viola István

Megkezdődtek a tavaszi haltelepítések, a Tisza és Maros folyókba összesen ötven mázsa ponty kerül, ebből Mindszenten, Makón és Szegeden tíz-tíz mázsa halat engedtek a vízbe, Csongrádnál pedig húsz mázsa pontyot telepítettek.

A Magyar Országos Horgászszövetség szorosan együttműködik az Agrárminisztériummal, sok támogatást nyújtunk a MOHOSZ számára, ez főleg az élővizek vonatkozásában igaz. Ennek köszönhetően hosszú évek után sikerült visszahozni ezekbe a vizekbe azt a természetes élővilágot, amely korábban évszázadokon át megvolt – fogalmazott Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje.

Mint Bokor Károly, a MOHOSZ alelnöke elmondta, a lehetőségeikhez és a horgászok igényeihez mérten szerveznek haltelepítéseket.

A jóváhagyott halgazdálkodási terv szerint telepít minden megyei szövetség. Olyan halakat szeretünk telepíteni, amelyeket a horgász mindjárt megfoghat, tehát a háromnyaras vagy piaci pontynak is mondott méretű halakat, amelyek mindenképpen fogható méretűek – tájékoztatta lapunkat Bokor Károly. Emellett kétnyaras halat is telepítettek, ezekből sokkal több kerül a vizekbe, több horgászélményt nyújt.

A pontyok esetében a tavasz az egyik telepítési időszak, a másik pedig az őszi időszak, de a folyó biodiverzitása és a horgászigények miatt más fajok telepítése is fontos, mint például a márna vagy a kecsege. A jó gazda gondosságával kell eljárnunk. A legfontosabb, hogy az elégedett horgászok minél több halat tudjanak fogni az egészséges, szép folyóinkban – összegzett a horgászszövetség alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában