Szegedi hírek

2022.03.22. 16:09

Szegedre járnak gyakorolni

Az ásotthalmi és a szegedi erdészeti iskolában is régóta szerettek volna fakitermelő szimulátoron gyakorolni. Tavaly óta használják közösen a legmodernebb csúcstechnológiát képviselő oktatási eszközt. Míg a bedős diákok a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban lévő szimulátoron gyakoroltak, az iskola igazgatójával is beszélgettünk.

Arany T. János

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Mocskos nehéz, furcsa kezelni. Nem hittem, hogy ennyire valósághű. Hozzá kell szokni 

– foglalta össze tapasztalatait az első alkalom után a 12. osztályos Kör­­möczi Gergő, aki érdekesnek tartja a fakitermelő szimulátort, de inkább a vadgazdálkodásban szeretne majd dolgozni. Tavaly áprilisban az országban elsőként a szegedi Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban helyeztek üzembe erdészeti fakitermelő szimulátort szakképző intézményben. A nagy értékű oktatási eszközt a szegedi intézmény az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Technikummal közösen használja. 
 

 

– Hetente egyszer jövünk be Szegedre technikusdiákokkal. Mindenkinek körülbelül egy óra jut a gyakorlásra, ami a profi tudáshoz kevés, de kiindulópontnak jó 

 

– mondta Balázs Gábor, a Bedő szakoktatója, aki hétfőn öt diákkal érkezett Szegedre. A harvester egy olyan ha­­talmas gép, ami egy egész fakitermelő brigád munkáját elvégzi: dönt, gallyaz, darabol, pakol, közben mér és választékol is – mindezt pár perc alatt. A 30 milliós szimulátor egyre fontosabb szerepet tölt be, ahogy az erdészetben is teret hódít a mo­dernizáció és a gépesítés. 
 

Hetente egy napot a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban töltenek az ásotthalmi Bedő diákjai. Fotó: Kuklis István
Forrás: Kuklis I

– Ma már nem csak a fejszéről és a fűrészről szól az erdészet. Az iskola volt diákjai javasolták, hogy mivel a fizikai munkások állománya csökken, gépesíteni kell. Mivel nekünk nincs erdőterületünk, fölösleges lett volna megvenni egy 140-150 milliós gépet, de szerettük volna a diákjainkat felvértezni olyan tudással, amit kamatoztatni tudnak, mivel egyre nagyobb a kereslet az ehhez értő szakemberek iránt. A forgalmazó együttműködő volt, az agrárminisztérium államtitkára is, így végül három ilyen gépet szereztek be, ezek közül egy van itt, egy Mátrafüreden és egy Sopronban 

– magyarázta a Kiss Ferenc iskola igazgatója, Máhig József. 

 

 

Hozzátette, a szimulátor nemcsak szakmai szempontból fontos, hanem a beiskolázásnál is komoly vonz­erőt jelent, mert ezzel tudják ide­­csábítani az általános iskolát befejező gyerekeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában