Főleg kisiskolások és nyugdíjasok utaztak a járatokon

2022.03.12. 18:15

Újabb két évre szerződött a város a Jovány Busszal

Két évre kötött szerződést a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Jovány Busz Kft.-vel a helyi buszos szolgáltatásra, évi maximum 300 ezer kilométerre, menetrendi kilométerenként 389 forint+áfa összegért.

Kovács Erika

A helyi buszközlekedés nem vonzott tömegeket, a járatokon alig lézengtek az utasok.  ARCHÍV Fotó: Kovács Erika

A márciusi rendes közgyűlésen beszámoló hangzott el a helyi menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás tapasztalatairól. 
Molnárné Masir Erika, a HMSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, az 5 vonalon 6834 menetrend szerinti járatot indítottak. Havonta átlagosan 23 ezer 270 kilométert futottak a buszok, 2021-ben összesen 163 ezer 838 kilométert. 
 

 

– Az elmúlt évben járatkimaradás nem volt, késés kétszer fordult elő, de 10 percen belül. Az autóbuszokat megfelelő műszaki vizsgával, érvényes forgalmi engedéllyel, személyszállítási engedéllyel lehetett forgalomba állítani, amelyek ellenőrzése folyamatos volt – mondta a vezérigazgató, aki azt is hangsúlyozta, nem érkezett panasz a buszokra, járatokra. 
 

 

– A bevételre hatással volt a városkártya, aki azzal utazott, annak nem kellett fizetnie. Emellett az utasaink nagy része kisiskolás, 6 év alatti, illetve nyugdíjas. Tavaly 1875 buszjegyért fizettek, aminek a bevétele 391 ezer 750 forint volt. Bérletet nem értékesítettünk. A Jovány Busznak az elmúlt év­­ben bruttó 74 millió 781 ezer forintot fizettünk ki a szolgáltatásért a leigazolt menetrend-kilométerek alapján – jelentette be Molnárné Masir Erika. 

 

Mint ismeretes, a Jovány Busz Kft. 2021. március 1-jétől szolgáltat Hódmezővásárhelyen. A működését botrányok kísérték. 2021. március 3-án a megyei kormányhivatal 3 hónapra felfüggesztette a működését, mert a cég két busza nem rendelkezett megfelelő engedéllyel, és a kétszer 100 ezer forintos bírság, illetve a felszólítás ellenére sem állították le az utasszállítást. 
 

 

Néhány hete is szabálytalanságot tárt fel a cégnél a Közlekedési Hatóság. Az egyik busznak a kürtje nem működött, egy másikban pedig az utastér fűtéséhez engedély nélkül beépített, gázolajjal működő kályhát találtak. A közgyűlésen derült ki, hogy az előbbiért 100 ezer, az utóbbiért 300 ezer forint bírságot kellett fizetniük. 
 

 

A közgyűlés Márki-Zay Pétert támogató többsége a Jovány Busz Kft.-t újabb két évre bízta meg a helyi személyszállítással. A szerződés szerint a közszolgáltatás évi volumene nem haladhatja meg a 300 ezer kilométert, amiért menetrendi kilométerenként 389 forint+áfa összeget kap a vál­lalkozó. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában