Művészi eszközökkel hat a vándorkiállítás

2022.04.25. 19:04

A 20. századi diktatúrák borzalmai

Huszadik századi diktatúrákról, a nemzeti- és nemzetközi szocializmus pusztításáról tartott rendhagyó órát Simon Ferenc magyartanár a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban hétfőn reggel. Az iskolában pedig egy rendhagyó tárlatot is megnyitottak, amely a totalitárius diktatúrák borzalmait mutatja be.

T. Sz,

Rendhagyó óra és egy rendhagyó vándorkiállítás a Bethlen-gimnáziumban. Fotó: Tábori Szilvia

A 20. század két legfenyegetőbb totalitárius rendszeréről, a nemzeti- és nemzetközi szocializmusról tartott rendhagyó órát tizedik osztályos diákoknak tegnap Simon Ferenc mesterpedagógus a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Az alapvető emberi jogokat semmibe vevő parancsuralmi politikai rendszerek más-más ideológia mentén, de erőszakos, mindent elnyomó eszközökkel szálltak szembe a szabad társadalommal. Az első koncentrációs tábort a Szovjetunióban puccsal hatalomra jutó Trockij és Lenin ötlete alapján 1920-ban állították fel a Fehér-tengerben fekvő Szoloveckij-szigeteken. Az első foglyok a bolsevikok ellenségei közül kerültek ki. A szabad választások győzteseként 1933-ban Németország élére került Hitler kancellári kinevezése után rendelkezett a megsemmisítő táborok létrehozásáról.

 

A „Human Times” egy tudományokon átívelő uniós program. Célja, hogy a totalitarizmus felemelkedéséhez vezető emberi működéssel kapcsolatos új kutatási eredményeket és értelmezéseket bemutassa, és emlékeztessen a totális diktatúra pusztító társadalmi hatásaira. Bulgária koordinálásával Szlovénia, Ausztria, Hollandia és Litvánia is fogadja azt a vándorkiállítást, amellyel tegnap a Bethlen-gimnázium diákjai megismerkedtek az iskola olvasótermében. A középiskolás tanulókat a program erős vizuális megjelenítéssel, részletes szöveges táblákkal, illetve a diktatúra rémségeit megjelenítő bábukkal szólította meg. 

Mint azt Simon Ferenc mesterpedagógus a rendhagyó óra előtt lapunknak elmondta: az együttműködő országok alkotói a művészet eszközeivel fejezik ki a diktatórikus rendszerek borzalmait. Az „Adj gyereket a Führernek” elnevezésű figura felidézi, hogy a nácizmus rendszere miként tört be egykor a magánéleti szférába a tisztafajú árja gyermekek születésének ideológiájával. A gázálarcos bábu a hitleri Németország militarista jellemzőit, a folyamatosan fenntartott rettegés érzetét idézi meg. A kiállítás célja, hogy ráirányítsák a figyelmet ezekre a történelmi szörnyűségekre, hogy azok ne ismétlődhessenek meg. A látványelem azért fontos szempont, mert a képzőművészet az írásos anyaghoz képest más jellegű figyelmeztetést hordoz.

A Human Times program magyarországi megjelenésében a hódmezővásárhelyi Tudás Alapítvány a szervezők partnere. A vándorkiállítást május 2-ig láthatják a diákok a gimnáziumban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában