Helyi közélet

2022.04.24. 08:00

Egyre több áramot töltünk az autókba

Az energiahivatal legfrissebb statisztikai jelentése szerint 2021 végére harmadával nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma az előző évhez képest. Ezeken tavaly 10 ezer 907 MWh áramot, töltöttünk autóinkba, 57 százalékkal többet, mint 2020-ban.

Munkatársunktól

Elektromos töltő Szegeden. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. Adataik szerint 2021 végén 1880 nyilvános, engedélykötelesen üzemeltetett töltőberendezés volt Magyarországon. Ezek interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán. 
 

A töltőberendezések számá­nak növekedése töretlen, a negyedév során két megye –Somogy és Tolna – kivételével mindenhol bővülést regisztráltak. A legnagyobb növekedés az előző időszakhoz képest Vas, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, 26, valamint 8-8 százalékkal. Nógrád, Csongrád-Csanád és Baranya megyében új töltőberendezést nem helyeztek üzembe. 
 

A tisztán elektromos gépjárművek száma az előző negyedévhez képest 21 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 14 százalékos bővülést értek el. 
A berendezések és az elektromos gépjárművek számának bővülésével az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint az erre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat. 2021-ben összesen 10 ezer 907 MWh áramot töltöttek autóikba a felhasználók nyilvános elektromos töltőállomásokon. Ez 57 százalékkal több, mint a 2020 során felhasznált mennyiség. 
 

A tavalyi év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest 23 százalékkal nőtt a felhasznált villamos energia mennyisége, 3769 MWh-nyit töltöttek az autósok nyilvános kutakon. Az AC töltési energia a megelőző időszakhoz képest 46 százalékkal nőtt, a 1808 MWh újabb országos csúcs. Ahogy az AC 245,9 ezres és a DC 136,5 ezres töltési „darabszáma” is új rekord. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában