Aukción lehet majd örökbefogadni a szénrajzot

2022.04.29. 18:04

Hazatért a Koszta-önarckép

Átadta eddigi tulajdonosa a tanyavilág festőjének 1940-ben készült széngrafika önarcképét a Koszta József Múzeumnak.

Majzik Attila

A festőről elnevezett múzeumhoz került Koszta József széngrafika önarcképe. Fotó: Majzik Attila

Az önarcképet egy kulturális aukción lehet majd örökbefogadni, ennek bevételét a múzeum az önkormányzatnak utalja át, hogy ezzel is segítse a decemberben leégett sportcsarnok helyreállítását.

Koszta-önarcképet kapott a szentesi Koszta József Múzeum. Fotó: Majzik Attila

Az „Új remény” című sporttörténeti kiállítás után újabb akcióval áll a decemberi tűzvészben leégett Dr. Papp László Városi Sportcsarnok megújulásának ügye mellé a Koszta József Múzeum. Az intézmény kulturális árverésre bocsájtja névadója egyik önarcképét, hogy a bevétellel is a csarnok újraépítését támogassák.

 

Itt lesz a legjobb helye

 

Mint Irsai Farkas László múzeumigazgató elmondta, a grafika tulajdonosa nem sokkal a sportcsarnok leégése után ajánlotta fel a képet a múzeumnak.

Amint meghallottam, hogy leégett a sportcsarnok, úgy gondoltam, hogy tennem kell valamit. Már édesapám is múzeumban szerette volna tudni ezt a képet, ezt a feladatot én fogom teljesíteni. Úgy érzem, hogy itt, a Koszta József Múzeumban lesz a legjobb helye az önarcképnek – fogalmazott a kép átadóján Besze Judit, a Koszta-önarckép tulajdonosa.

 

Festményekbe fektettek

 

Besze Judit elmesélte, fényképész mester szülei személyes jó kapcsolatot ápolt Koszta Józseffel, édesanyját a festőművész tanította a fények, színek használatára. Több festővel is barátságba kerültek, a szentesi fotóműtermükből befolyó bevételt pedig festmények vásárlásába fektették. Ezek közül a múzeum már vásárolt egy Koszta-alkotást 1981-ben, a széngrafika önarcképet viszont most ajándékba kapják.

 

Nemcsak „kenyni” tudott

 

A felajánlásért a város nevében Móra József önkormányzati képviselő mondott köszönetet.

Megható, hogy az elszármazott szentesiek ilyen jellegű felajánlásokat tesznek a városnak, köszönet érte. Ilyenkor látszik az, hogy a szentesi gyökerek milyen erősek – nyilatkozta a képviselő. Móra József a szinte pontosan 82 éve, 1940. április 26-án készült alkotásról szólva hozzátette, ez a kép is bizonyíték arra, hogy az alföldi kolorista Koszta József nem csak „kenyni” tudott, de jól bánt a szénnel is.

 

Örökbefogadható az önarckép

 

A kép átadásáról szóló dokumentumok aláírása után a Koszta-önarckép további sorsáról Irsai Farkas László múzeumigazgató tájékoztatott.

Egy kulturális aukciót szervezünk, amin lehetőséget kínálunk a kép örökbefogadására. Már vannak érdeklődők, az információszerzés után a komoly érdeklődők személyes jelenlétében kerül sor az aukcióra Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével. A liciten a legmagasabb összeget ajánló egy emléktáblát kap majd, amit a kép mellett helyezünk el, illetve múzeumunk egy örökös ingyenes belépőt is felajánl számára, plusz tíz főre – számolt be a múzeum igazgatója.

Irsai Farkas László hozzáfűzte, a kulturális aukción befolyt teljes összeget az önkormányzat számlájára utalják majd át, ezzel is támogatva a városi sportcsarnok újraépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában