Modelljét és annak családját vádolták a gyilkossággal – kényelmetlen tanú lehetett

2022.04.26. 18:00

Heller Ödön rejtélyes tragédiája

Tápé szeretett és neves festője, Heller Ödön 1921 nyarán gyilkosság áldozata lett. A gyanúsítottakat végül felmentették, később arról írtak, politikai jellegű gyilkosság történt.

Farkas Judit

Heller Ödön gyászjelentése. Fotó: DM

„(...) Minden valószínűség amellett szól, hogy a kiváló festőművész bűntény áldozata lett” – állt akkor Szeged néven megjelenő lapunk 1921. július 16-i cikkében. Heller Ödön, akinek nevét ma a tápéi művelődési ház is viseli, július 13-án este nem tért haza Szegedre tápéi gazdaságából. „Heller Ödön a szegedi festőgárda egyik legérdemesebb tagja volt, mint ember és művész egyaránt szeretetreméltó. Bár bohém volt a szive és lelke szerint, nem volt meg benne semmi a bohémek allűrjeiből.” Így írta le cikkünk a neves festőművészt, aki Tápén 20 holdas földön gazdálkodott, és nem volt rá jellemző, hogy éjszakákra eltűnjön. 

Gyilkos merénylet 

Szomolyáról, ahol a tanyája állt, kerékpárral indult haza Szegedre, onnan másfél kilométerre látták utoljára a körtöltésen. A csendőrök a közelben egy halászkunyhót találtak. A benne lakó halász elmondta: 13-án, az eltűnés éjjelén a kunyhó közelében pisztolydörrenést hallott. 17-én reggel jelezték a rendőrségnek: a tápéi komp mellett egy halász egy holttestet fogott ki a vízből. Rokona felismerte Heller Ödönt: a halott fején lövéstől eredő két seb volt. Kerékpárja, cipője, iratai eltűntek. Nem tudták eldönteni, gyilkosság vagy öngyilkosság történt. A boncolás azonban „egy harmadik, szintén lövéstől eredő sebet is fedezett fel Heller bal felsőkarján, azonkívül a test több részén ütéstől és erős szorítástól eredő nyomokat. (...) halálát feltétlenül gyilkos merénylet idézte elő.” 

Modellje őrizetben 

Tápén és Szomolyán több tanút hallgattak ki. Őrizetbe vették Bodóné Török Vicát, aki a festő modellje volt, férjét, Bodó Antalt és bátyját, Török Mihályt: féltékenységből eredő emberölésre gyanakodtak. Török bevallotta a gyilkosságot, majd vallomását visszavonta. 19-én délután temették el Heller Ödönt a zsidó temetőben „óriá­­si részvét mellett” – a temetési szertartást Löw Immánuel fő­­rabbi végezte, a sírnál barátja, Ju­­hász Gyula mondott bú­­csúztatót. Több művét ma is a Móra Ferenc Múzeum őrzi. Móra Négy apának egy leánya (A festő ha­lála) című könyvébe beleszőtte Heller tragédiáját. 

Politikai okok 

A következő év márciusában tartott főtárgyaláson Török azt vallotta, bántalmazással kényszerítették beismerő vallomásra. A gyilkosság után egy évvel jelent meg lapunkban: még mindig titok, ki ölte meg Tápé szeretett festőjét, később politikai jellegű gyilkosságról írtak. A Móra Ferenc Múzeum 1972–73-as évkönyvében megjelent írás szerint „Kellő alibi igazolása után és egyéb nyilvánosságra nem hozott ok miatt (minthogy Hellert nagy kaliberű katonai revolverrel ölték meg), a vádlottakat felmentették.” 1978. október 18-i cikkünk szerint a gyilkosságot „fehér tisztek és katonák követték el”, így tüntetve el a Tabódy Zsolt és Detre Béla elleni bűnper koronatanúját. Annak a napnak az előestéjén ölték meg ugyanis a művészt, amikorra Ta­bódy Zsolt ez­redes hadbírósági tárgyalására beidézték, akit direktóriumi tagsága miatt vontak felelősségre. Heller tanúvallomása alapján fel kellett volna menteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában