Lengyel–magyar történelmi kiállítás nyílt

2022.04.01. 15:45

Ingyenesen látogatható jövő péntekig a mórahalmi tárlat

A lengyel és magyar történelem közös pontjait bemutató molinók sorakoznak a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola folyosóján, egy asztalon a lengyel vonatkozású könyvek várnak arra, hogy az interaktív kiállítás résztvevői beléjük lapozzanak.

Munkatársunktól

A közös történelmet mutatja be a kiállítás, amely a Tóth János-iskolában tekinthető meg. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Ezen a kiállításon ugyanis hozzá szabad nyúlni a tárgyakhoz. Az asztal feletti tévén videó megy, hangot csak akkor adnak rá, amikor látogatók érkeznek. 
A kiállítás címe: Fejezetek a lengyel–magyar közös történelemből, és a lengyel–magyar barátság napja alkalmából készítették. A tárlatot Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel ingyenesen látogatható, a diákcsoportoknak vezetést is biztosítanak. Április 8-án, jövő hét pénteken, a Szakmák éjszakáján tekinthető meg utoljára. 
Rendkívül jó, mobil anyagot raktak össze a kiállítás tervezői. Vannak bizonyos ereklyék is a tárgyak között. A második világháború idején, Lengyelország 1939-es megszállását követően számos lengyel menekült talált menedékre Mórahalmon. Az elszállásolt lengyel katonák által rajzolt emléklap és a fotóik is megtekinthetők. Külsősök is látogathatják a tárlatot, nagyon sokan jönnek, folyamatosan érkeznek az osztályok a környékbeli iskolákból, a vezetésről Mikó Valér kollégánk gondoskodik – mondta Angyalné Kovács Anikó, az iskola igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában