Helyi közélet

2022.04.27. 10:35

Kiderült, valóban hatásosak a vakcinák

K.A.R.

Péntekenként oltási akciónapot tartanak. Fotó: MTI

Már 6 millió 406 ezer 150-en kérték a koronavírus elleni vakcinát hazánkban, de az oltás továbbra is elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is – számolt be erről a koronavirus.gov.hu. Mint írták, a kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással, péntekenként pedig oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is be lehet adatni a védőoltást. A szakemberek szerint a megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az első oltását. 

Ha világszinten követjük a vakcinálási és halálozási mutatókat a koronavírus kapcsán, akkor azt láthatjuk, hogy azokban a régiókban, ahol a vakcinálás megfelelő ütemben haladt, a beadott dózisokkal párhuzamosan csökkentek a halálozási mutatók. A vakcinák ugyanis csökkentik a súlyos betegség kialakulását és ezzel együtt a halálozást is. Az esetleges oltási reakciók vagy mellékhatások korántsem összemérhetők az élet elvesztésének lehetőségével – erről Körmöndiné Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK és TTIK közös Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense beszélt a Szabadegyetemen. 

Hozzátette, a sokszor hosszú hónapokat megkeserítő poszt-Covid-szindróma megelőzésében vagy legalább az enyhébb tünetek kialakulásában is segítséget nyújtanak a védőoltások. 

Hazánkban egyébként jelenleg 1499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. Megyénkben péntek óta újabb 139-en kapták el a fertőzést, így a kedd reggeli adatok szerint 2 év alatt 80 ezer 305-en betegedtek meg új típusú koronavírusban Csongrád-Csanádban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában