Szegedi hírek

2022.04.01. 12:11

Újabb életmentő beavatkozás vált biztonságosabbá az SZTE-n

Szegeden korábban csak nagy kockázattal járó, nyitott szívműtéttel tudták elvégezni a kéthegyű szívbillentyű rendellenes működését megszüntető beavatkozást. Azonban az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegén két alkalommal is sikerült az úgynevezett MitraClip beültetése a mellkas megnyitása nélkül.

delmagyar.hu

Fotó: SZTE

A MitraClip eszköz segítségével, a mellkas megnyitása nélkül, katéteres úton szüntettük meg a rendellenességet. Az SZTE technológiai fejlesztéseinek köszönhetően, a combhajlati visszér felől a szív bal pitvarába juttatott eszközzel, folyamatos szívultrahangos ellenőrzés mellett, a mitralis billentyű két, rosszul záródó vitorláját összefogtuk, így csökkentve, illetve megszüntetve a kamrából a pitvar felé kórosan visszaáramló vér mennyiségét – ismertette az eljárást Dr. Ruzsa Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegének vezető főorvosa, aki Dr. Jambrik Zoltánnal közösen, idén tavasszal már a második ilyen műtétet hajtotta végre. 

 

A műtét további részleteiről az SZTE oldalán olvashatnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában