Zákányszék

2022.05.21. 11:00

700 ezer gyűlt össze a templom felújítására

Munkatársunktól

Kívül-belül folyamatosan szépül a zákányszéki Szentháromság-templom. Fotó: Kuklis István

Két év kihagyás után, a járványhelyzet elmúltával a közelmúltban ismét megrendezhették a hagyományos VII. Jótékonysági Katolikus Bálat Zákányszéken. 

Úgy gondolom, a nagyjából 500 ember részvételével eltelt este már hiánypótló volt a rendezvények között, hiszen az utóbbi másfél évben ilyen nagyszabású összejövetelt nem lehetett rendezni. Az est a régi hagyományoknak megfelelően nyitótáncokkal kezdődött – me­sélte Janes Zoltán plébános. 

A műsort a Zákányszéki Nőegylet fellépése kezdte, akik első alkalommal léptek fel a bálon. Őket követte Tanács Rebeka ma­­zsoretttáncos, aki egyben a Vadangyalok tánccsoport oktatója, akik a megnyitó következő fellépői voltak. A jótékonysági bál idei célkitűzése a templom és annak környékének megszépítése, felújítása. A tombola bevétele mintegy 700 ezer forint volt. 

Igen sok munka elé nézünk az idei esztendőben is. A templom teljes külső és belső felújítása, a stációk, a szobrok restau­rálása, kegytárgyak vásárlása bizony jelentős kiadással járnak – tette hozzá a plébános. 

A zákányszéki Szentháromság-templomban folyamatosan zajlanak a munkálatok. Mint azt megírtuk, tavaly év végén a templom belső felújításának ideje alatt a művelődési ház nagytermében tartották a szombati, vasárnapi és ünnepi szentmiséket. A festés mellett a teljes elektromos hálózatot korszerűsítették a hívek adományából. Ennek modernizálása a festéssel együtt nagyjából 2,5 millió forintos beruházás volt. A közösségi összefogás rendkívül fontos a zákányszéki hívek számára, ugyanis korábban közösségi összefogással, a hívek adományaiból restauráltatták a templom két festményét, amelyeket egy azóta már lebontott udvari raktárban talált meg a plébános. 

A jövőbeni tervek között szerepel a teljes tetőcsere, a külső homlokzat felújítása, a belső burkolatok cseréje és napelemes rendszer kialakítása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában