Szegedi hírek

2022.05.13. 19:08

A fény napját ünnepelték a lézerközpontban - Fotók

Különleges, minden korosztály számára vonzó programokkal, egy jól sikerült családi programmal köszöntötték a fény napját a szegedi ELI ALPS lézeres kutatóintézetben péntek délután.

Kovács András

Nagy érdeklődés kísérte a programokat. Fotó: Török János

2018-tól ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. Az ELI ALPS és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének közös péntek rendezvényén ismeretterjesztő előadásokat tartottak, a látogatókat körbevezették a kutatóközpontban, a vendégek interaktív bemutatókon, előadásokon vehettek részt, kreatív kísérletek részesei lehettek. 

Batki Hubát édesapja, László kísérte el a programra, a fiú figyelmét alaposan lekötötte egy méretes drón, amibe bele is lehetett fújni. A drónok alapvetően nem erre valóak, de ez páratartalmat mért, és amikor Huba belefújt, ez természeten megemelkedett. 

 Ez a drón nagyon sok mindent tud, képes megmérni a Balaton vízpárolgását, de bevethető akár az illegális szemétégetők ellen is 

– mondta Szabó Gábor lézerfizikus. Az ELI ügyvezetőjétől megtudtuk, közel 200-an regisztráltak előzetesen, de ez sokkal több embert jelent, hiszen családok érkeztek, ráadásul a regisztráció nélküliek is számos érdekes kísérlet, bemutató részesei lehettek. 

Például megtippelhették, hogy a három üvegedény közül melyikben van legtöbb arany, és persze abban volt, amelyiken legkevésbé látszott. Vigaszdíjként kis kiszerelésű, ehető, arany színű ételfestéket kaptak ajándékba Dudás Júlia Ritától, az ELI kémiai laboratóriumának asszisztensétől. Ugyanő oldatokat használt olyan fizikai jelenségek szemléltetésére, mint a fényszórás vagy fényelnyelés. 

A látogatók megtudták, hogy a világhírű Barbie baba egyidős a lézerrel, 1960-ban kezdték el árulni a babát és mutatták be a a világ első lézerberendezését. Ez utóbbi, a lézer 1963-ban Magyarországra is megérkezett. 

A regisztrációval érkezőket körbevezették a lézerközpontban, az első csoport a Juhász Gyula gyakorlóiskola 7/C osztálya volt. 

 Aki nem beteg, az a gyerek mind örömmel jött el, ami nem csoda, hiszen fizikatanár az osztályfőnökük 

– mondta Horváthné Fazekas Erika osztályfőnök. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában