Felfedezték Ferencszállást

2022.05.22. 08:15

A vakok és a siketek is jól érezték magukat a faluban, ahol a polgármester kalauzolta őket

Egymás után fedezik fel kirándulási célpontként Ferencszállást a fogyatékossággal élő embereket tömörítő civil szervezetek. A közelmúltban a siketek és nagyothallók, később pedig a vakok és gyengénlátók megyei egyesülete látogatott a faluba.

Szabó Imre

A ferencszállási látogatás különleges élményt jelentett. Fotó: Jani János közösségi oldala

Ferencszálláson nagy figyelmet fordítunk a fogyatékkal élő emberek komfortérzetére – mondta a polgármester, Jani János. Emlékeztetett rá: akadálymentesítették minden közintézményüket, rámpával látták el a lépcsőket, vezető­sávokat raktak le a járdára, lépcsőkre, és a hallókészülékkel rendelkezők életét megkönnyítő indukciós hurok üzemel az orvosi rendelőben, illetve lesz hamarosan a művelődési ház nagytermében. 

Talán ennek is köszönhető, hogy egymás után fedezik fel kirándulási célpontként Ferencszállást a fogyatékossággal élő embereket tömörítő civil szervezetek. Először, néhány héttel ezelőtt a siketek és nagyothallók megyei csoportja látogatott el a faluba, akik azt kérték a polgármestertől, mutassa meg a falu nevezetességeit, avassa be őket Kukutyin történetébe. Akkoriban volt Tandari Anita fotókiállítása a könyvtárban, aki a közösségükhöz tartozik – az ő tárlatát is megnézték. Lesétáltak a Maros-partra is, a lapunkban már bemutatott kirándulóhelyre, ahová most visszatértek egy bográcsozás erejéig. Jani János maga ragadott fakanalat és paprikás krumplit főzött nekik. 

A múlt hét végén a vakok és gyengénlátók csoportja jelentkezett be. A falu első embere őket is körbevezette a községben, és nekik is elmondott minden érdekességet. Számukra a legnagyobb esemény a pajtamúzeum felkeresése volt, ahol a kiállított tárgyakat kézbe vehették, megtapinthatták. Ugyancsak nagy élmény volt nekik, hogy a helyi nyugdíjasklub jóvoltából lovas kocsizhattak is. – A legmeghatóbb pillanat számomra az volt, amikor a csapat egyik tagja, Tóth Zoltán élete álma teljesült, és megsimogathatta egy ló fejét – mesélte a polgármester. Velük is megbeszélte, hogy a későbbiekben visszatérnek még, szeretettel várja őket egy Maros-parti bográcsozásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában