A Jupiter az étteremmel szemben, a buszmegállóban található

2022.05.10. 18:43

Átadták a Naprendszert Zsombón

Látványos és hangulatos szemléltető eszközök és helyi diákok segítségével adták át kedd délelőtt az Ősök terén a napóra mellől induló Naprendszer méretarányos túraútvonalát.

Arany T. János

Turisztikai vonzerő és ismeretterjesztés egyben. Az országban csak Kecskeméten található a Naprendszert bemutató méretarányos túraútvonal. Fotó: Török János

Az elmúlt évek legszórakoztatóbb átadóján jártunk: átadták kedd délelőtt a Naprendszer 1:1,5 milliárd arányú túraútvonalát és a hozzá kapcsolódó ismeretterjesztő állandó kiállítást a település központjában, a kiserdő szélén. 

A polgármester és a szakemberek a néhány éve átadott napóra mellett gyülekeztek, majd amikor befutottak az iskolások elkezdődött a hivatalos átadó, amelyet Gyuris Zsolt polgármester fizika és csillagászat előadással kezdett, majd feleltette a gyerekeket, többek között a fény sebessége volt a téma.

Néhányan a naprendszer belső bolygói mellett mentek el, aki Forráskút felé lakik, az a külső bolygók mellett, a Jupiter pedig a buszmegállóban van, a vendéglővel szemben – keltett némi derültséget a polgármester.

Remélem nem hagytam otthon a Holdat – mondta Kálmán József zsombói származású amatőr csillagász, a zsombói Naprendszer megálmodója a szatyrában kotorászva, majd három önkéntes, egy foci- és egy teniszlabda, valamint néhány méter madzag segítségével a Föld–Hold egymáshoz viszonyított arányát és távolságát mutatta meg.

Fotó: Török János

Hegedűs Tibor, a Bajai Csillagvizsgáló igazgatója köszönetet mondott a polgármesternek, mert mint mondta, Baján két év alatt nem sikerült tető alá hozni egy ehhez hasonló ismeretterjesztő túraútvonalat. A csillagász az ifjúságnak üzenve úgy fogalmazott, parányiságunk lenyűgöző és felelősséggel jár, mert könnyű tönkretenni a parányi Földet.

Van egy jó hírem, nem beszélek sokat és feleltetés sem lesz – kezdte Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára.

Nagy szívfájdalmunk, hogy kevés a tanítható csillagászat a tantervben, ezért ha egy ilyen Naprendszer modell megszületik valahol az országban, az nagy öröm. Lehetőséget ad arra mindannyiunknak, hogy eltűnődjünk kicsit, mennyire aprók vagyunk – mondta. 

Az átadó után Marton Géza, a zsombói napóra készítőjének segítségével a diákok napórát terveztek az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában