Helyi közélet

2022.05.08. 14:49

Az életmentő tűzoltókért volt szentmise Móravároson

Szent Flóriánnak, a Tűzoltók védőszentjének ünnepéhez kapcsolódva az elkötelezett, életüket kockáztató tűzoltókért mutatott be szentmisét Fazakas Attila plébános a hivatások vasárnapján. Prédikációjában hangsúlyozta, a papi hivatás és a tűzoltók hivatása közötti kapcsolat az életmentésben rejlik.

Kiss Anna

Szentelt vízzel hintette meg a tűzoltók járműveit Fazakas Attila plébános. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Kérjük Szent Flórián közbenjárást, hogy álljon a tűzoltók és a katasztrófavédők mellett, hogy küldetésüket mindig sikeresen tudják teljesíteni – mondta el vasárnap a móravárosi Szent Kereszt templom előtt Fazakas Attila plébános, aki szentelt vízzel áldotta meg a tűzoltók járműveit.

A vasárnapi szentmisét ugyanis Szent Flóriánnak, a Tűzoltók védőszentjének ünnepéhez kapcsolódva az elkötelezett, életüket kockáztató hivatásos, önkéntes, nyugállományú és elhunyt tűzoltókért ajánlotta fel Fazakas Attila plébános, ezzel megköszönve a társadalomért végzett munkájukat.

A lelkipásztor prédikációjában elmondta, vannak olyan emléknapok az év során, amelyek súlyát a pápa levéllel érzékelteti, idén is így tette ezt, levelet írt a Szentatya május második vasárnapjára, a hivatások vasárnapjára. Hozzátette, a papi, szerzetesi hivatások mellett azokról a hivatásokról elmélkedett Ferenc pápa, amelyeken keresztül a társadalmat tudják szolgálni. 

Ma az egyházközségünkben a tűzoltókat, a katasztrófavédelemben dolgozókat ünnepeljük, azokat, akik élen járnak az életmentésben, a következő vasárnapon pedig a mentőknek köszönjük majd meg azt a szerepvállalását, amelyen keresztül az életünket megmentik. A papi hivatás és a tűzoltók, mentők hivatása közötti kapcsolat az életmentésben rejlik, hiszen nagyon sok esetben katolikus egyházunk püspökei, lelkipásztorai arra teszik fel az életüket, hogy megmentsék a lelkeket nemcsak erre az életre, hanem az örök életre. Ahogyan a Szentatya is említi levelében, minden hivatásnak közös motivációja van, embertestvéreinket és a Jóistent szolgálni – hangsúlyozta.

Mint ismert, 1991 óta minden évben május 4-én köszöntjük a tűzoltókat védőszentjük ünnepén. Szent Flóriánt sokszor a tűz katonájaként is emlegetik, az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre kultuszát. Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk, legtöbbször katonaruhában, égő házzal ábrázolják, ahogyan éppen egy dézsából vizet önt az ingatlanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában