25 százalékos drágulás

2022.05.31. 18:10

Brutális áremelés Hódmezővásárhelyen

Brutálisan, 25 százalékkal emelte meg július 1-jétől Hódmezővásárhelyen a közgyűlés a parkolási díjakat. A zöld­rendszámú autók díjfizetési mentességét pedig megszüntették.

Kovács Erika

Parkolóautomata a Zrínyi utcában. Az év második felétől már nem lesz elég egy 200-ast bedobni az automatába, az nem fedezi egy óra parkolási költségeit. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A múlt pénteki rendkívüli közgyűlésen került a vásárhelyi közgyűlés elé „A várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozási engedélyekről szóló önkormányzati rendelet”, amit a tavaly novemberi közgyűlésen Gyöngyösi Ferenc képviselő javaslatára nem tárgyaltak. A képviselő akkor azzal érvelt, amíg a veszélyhelyzet tart és ilyen benzinárak vannak, ne rójanak pluszterheket a lakosságra. Ha el is fogadták volna a rendeletet, a kormányhivatal ez ellen törvényességi felhívással élt volna, tekintettel a veszélyhelyzetre. A múlt pénteki rendkívüli közgyűlésen a városvezetés meglépte az emelést, pedig veszélyhelyzet is van és a benzin sem olcsó. 

A rendelet július 1-jétől lép életbe. Az óránként fizetendő parkolási díj 200-ról 250 forintra emelkedik. A zöldrendszámú autók mentessége megszűnik. A tartózkodási és lakóhelyhez kötött éves bérlet díját változatlanul hagynák, az továbbra is 10 800 forintba kerül. 

A havi várakozási bérlet természetes személyeknek 6000, a gazdálkodó szervezeteknek 9000 forint lesz, míg az éves várakozási bérlet 60 000, illetve 90 000 forint. Az egészségügyi éves várakozási bérlet 10 800 forintba kerül. 

Gyöngyösi Ferenc javaslatára visszakerült a rendeletbe a napidíj, aminek az összege 1000 forint lesz. Benkő Zsolt fideszes képviselő javaslatát viszont leszavazták. Az ő módosító indítványa arra irányult, hogy a zöldrendszámú autók továbbra is ingyen parkolhassanak. Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, ezzel a gazdagokat támogatnák, és szerinte az a zöld városlakó, aki gyalog vagy kerékpárral közlekedik. Benkő Zsolt azzal érvelt, a zöldrendszámúak ingyenessége soha nem szociális támogatás volt, hanem környezettudatos. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában