Határon átnyúló szakmai konferenciát tartottak Mórahalmon

2022.05.26. 16:02

Foglalkoztatási lehetőségekről tanácskoztak

Munkatársunktól

A mórahalmi konferencián a határtérség foglalkoztatási helyzetéről, a romániai munkaerőpiaci trendekről is szó esett. Fotó: Móranet-TV

Szakmai konferenciát tartottak a határon átnyúló foglalkoztatás kapcsán a hét elején a mórahalmi Kolo Kulturális Központban. A rendezvény a nemrégiben elkészült Vanilla Tanétteremhez kapcsolódó projekt részeként valósult meg román-magyar összefogásban. 

Korábban megírtuk, hogy a mórahalmi Szentháromság téren, a polgármesteri hivatal szomszédságában építették fel azt a vendéglátó-gyakorlóhelyet, ami egy magyar-román határon átnyúló együttműködés részeként készült el. Az új intézményben a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói végzik majd gyakorlatukat az ágazatban ismert legmagasabb minőségi szabványok szerint. 

A háromszintes épület 634 négyzetméter hasznos területű. A földszinten 25 fős fiatalos, modern kávézó épült, az első emeleten egy 60 fős tágas étterem kapott helyet, a tetőtérben oktatóhelyiségeket alakítanak ki. A vendéglátóegység nyitása pünkösdre várható.

A Homokhát Eurointegráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. a „JEDI – Közös foglalkoztatás-alapú kezdeményezés” című projekt részeként szervezett konferencián a határtérség foglalkoztatási helyzetéről, a romániai munkaerőpiaci trendekről, a határon átnyúló munkaerő-mobilitás kihívásairól és megoldási alternatíváiról is szó esett.

A helyi jelentőségű foglalkoztatás kapcsán a résztvevők részletes tájékoztatást kaphattak a bivalyos mintaprojektről és a térség jellemző mezőgazdasági munkaerőpiaci kihívásairól, továbbá bemutatták a sikeresen működő SCHOLAR-SME szerb-magyar határon átnyúló ösztöndíjprogramot is. Az önfejlesztés kapcsán a mórahalmi Kapocs Népfőiskola lehetőségeit ismerhették meg a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában