Csongrád

2022.05.25. 22:05

Harminc éve szabadon

Csongrádra érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” című országjáró kiállítása. A tárlat elsősorban a fiataloknak akarja bemutatni azt a korszakot, amikor még nem volt magától értetődő és természetes a sajtószabadság és a demokrácia.

M. A.

Négy évtized története a tablókon. Fotó: Maszlag Edina

A vándorkiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A mozi előtti téren felállított tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól. 

A tárlat megnyitóján Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze többek között kitért arra, hogy a magyarok jelentős része soha nem fogadta el a kommunizmust, ezért a rendszer kiépüléséhez és fenntartásához politikai terrorra, megfélemlítésre és a szovjet hadsereg megszállására volt szükség. A történész említette a közép- és kelet-európai antikommunista megmozdulásokat is, kiemelve, hogy a kommunista rendszerek nem maguktól omlottak össze, hanem a szabadságra vágyó emberek milliói döntötték meg őket. 

A látványos tárlat június 1-ig látható Csongrádon, a mozi előtti téren. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában